Friday, July 10

Eesti noored hakkajamad, hispaania noored rõõmsamad

Olles nüüdseks elanud juba pea paar kuud Eestist eemal ning puutudes iga päev tihedalt kokku noortega, olen hakanud märkama erinevusi, mis on siinsete ning Eesti noorte vahel.
Olen veendunud, et eesti noored on 100% ettevõtlikumad ning suurema saavutusvajadusega kui hispaania noored. Eesti noorel on enamasti juba varakult kindel siht silme ees, mille poole samm-sammult püüeldakse. Olgu siis selleks edasi õppima minek, soovitud amet või töökoht, auto või korteri soetamine, reisimine või välismaale elama minek. Samuti on eesti noor hakkajam looma oma ettevõtet ning lööma kaasa erinevate organisatsioonides või tegevustes. Mulle on hakanud tunduma, et eesti noor teab rohkem, mida ta niiöelda elult tahab kui siinsed noored ning tänu sellele saab ka varem täiskasvanuks ning hakkab mõtlema tulevikule, on intelligentsem ning arukam.
Siinne noorus on kohati kaootiline. Ei tea nad, mida teha, mida tahta ning kas üldse midagi tahta. Paljudele tundub sobilik mõtteviis, et küll elu näitab, mis saab ning milleks muretseda tuleviku pärast – kõik on siiani kenasti hakkama saanud, küll saame meie ka! Kuigi selline mõtteviis võib esialgu tunduda vastuvõetamatu, siis ei saa siiski öelda, et see oleks üdini halb. Kohati tundub, et nende kaootilisus ning muretu mõtteviis teevad elu spontaansemaks ning värvilisemaks ning seetõttu on hakanud mulle nende mõtteviis üha rohkem meeldima!
Näiteks on eestlasel vaja alati kindlat plaani. Eestlane teab tavaliselt juba jaanuaris millal ta suvepuhkuse välja võtab. Siin pole kellelgi õrna aimugi isegi praegu! Puhkus võetakse siis, kui tuleb tuju või tihtipeale ei tea nad üldse, mis puhkusega peale hakata. Nii ongi minu osakonnas näiteks ainult üks inimene praeguseks ära määranud, et võtab puhkuse augustis, teised ei viitsi puhkuse plaanide peale üldse mitte mõeldagi!
Või näiteks nädalavahetuseks plaane tehes teavad juba enamus eesti noori nädala alguses, mis pidu kusagil klubis on ning kuhu nimekirja end panna tuleb. Jess, plaan nädalavahetusel välja minekuks olemas! Siin on pigem mõtteviis, et lähme võtame midagi, tiirutame niisama ringi ja kus elu käib, sinna ka läheme. Niisama siin-seal ringi uitamine-jalutamine on väga omane kohalikule ööelule!
Samuti olen rääkinud oma eesti sõpradega, kes soovivad minna välismaale tööle või õppima. Mitte keegi neist pole veel Eestist lahkunud, kuna neil puudub plaan! Mitte keegi pole neist lihtsalt kohvrit pakkinud ning läinud, sest see oleks ju liiga riskantne! Äkki ma veel põrun, ei leia tööd või mulle ei meeldi! Võrdluseks siinkohal toon oma korterikaaslase Maria Jose, kes 7 aastat tagasi otsustas, et nüüd on aeg pakkida kohvrid ning minna Inglismaale keelt õppima. Kaks nädalat hiljem oli ta Londonis, esimest korda üksinda välismaal. Esialgne plaan oli lahkuda paariks kuuks, kiiresti sai sellest aasta, kaks, kolm.....kuni lõpuks naases ta Hispaaniasse viis aastat hiljem. Olen mitmeid kordi talt küsinud, kuidas nii juhtus ning ta kunagi ei oska seda täpselt seletada. Ütleb vaid, et juhtus nii ning ei kahetse hetkekski. Lisaks üks sõber läheb augustis Ameerikasse õppima, kuna tundub huvitav ning teistmoodi. Küsisin ta käest, kas ta ei karda, et ei saa hakkama (ta ei räägi väga inglise keelt) või raha ei jätku? Ütles, et kui ta pidevalt nii mõtleks, siis ta ei lahkuks siit kunagi ning tuleb lihtsalt rohkem vaeva näha, et hakkama saada! Ja näete, plaani pole vaja...
Üks asi, mis mull Eesti noorte juures väga meeldib on nende arukus, iseseisvus ning täiskasvanulikkus. Pea iga noor Eestis soovib täisealiseks saades võimalikult kiiresti kodust “põgeneda” ning niiöelda oma elu elama hakata. Ma ei oska öelda, kas see on õige või vale, siinkohal peab igaüks ise otsustama. Kuid kui võimalus selleks, siis miks mitte! Siin aga elavad noored vanematega kuni 25-28-eluaastani ja see on täiesti normaalne! Kui sa varem kodust välja kolid, oled justkui tulnukas! Ja vanemad siin talutavad oma võsukesi igale poole. Näiteks kui tekib idee, et tahaks võtta osa mingist kursusest või tegevusest, siis marsivad noored oma vanematega meie keskusesse, istuvad kõik koos rõõmsalt maha ning hakkavad oma küsimustega sind pommitama. Seejuures küsijateks on enamasti vanemad, võsuke istub vaikselt kõrval ning noogutab vaikselt...Eestis sellist asja juba naljalt ei kohta! Ning kuna vanemaid oma lapsi igal sammul aitavad ning neil endil midagi proovida ning sellest õppida ei lase, siis on siinsed noored ka suhteliselt eluvõõrad.
Kohe kindlasti on eesti noor töökam kui hispaania oma. Üks põhjamaallane saab antud ülesanded tehtud ära päevaga, kui lõunamaa inimesel kulub selleks 2-3 päeva. Moto, et sa pead nautima seda, mida teed ning moto “küll aega on” saadab lõunamaa inimesi igal sammul. Seetõttu pole üldse ime, kui meilidele vastamine võtab aega paar päeva, ühe paberi jõudmine teiselt korruselt neljandale nädala ning vastamata kõne puhul tagasi helistamist pole üldse mõtet oodata! Siinkohal aga tekib küsimus – kas meie eestlaslik töönarkomaania teeb meid õnnelikumaks ning kas me tunneme end paremini, kui teame, kui palju asju me päeva jooksul korda oleme saatnud, seejuures pidevalt kurtes, et ma olen väsinud ning mul on kõigest kõrini? Olen siin tähele pannud, et inimesed ei tule hommikul tööle jutuga ma olen nii väsinud või mul on uni. Siin jõutakse kenasti end välja puhata, et järgmisel päeval rõõmsa meelega tööle minna, võetakse asja rahulikult ning leitakse aega, et panna tähele, mis ümberringi toimub. Eestis mulle kohati tundus, et kõik on väikesed oravad rattas ning elu jookseb lihtsalt mööda. Olen veendunud, et inimesed on siin rõõmsamad ning õnnelikumad. Olgu selle põhjuseks siis päike, kliima, elurütm või jumal teab mida veel.
Hispaania noor on kindlasti paiksem, kuigi see on praegu kõvasti muutumas. Suur osa noori ning ka ülejäänud hispaanlasi pole kunagi Hispaaniast välja jõudnud. Nad pole tihtipeale käinud isegi kõige suurtemates Hispaania linnades. Enamus on käinud küll pealinnas Madriidis, kuid Barcelona, Valencia või Sevilla on paljudele täiesti tume maa. Rääkimata siis välismaal käimisest ning ringi reisimisest. Üheks põhjuseks, miks hispaanlased eriti oma riigist välja ei jõua on see, et neil on kõik siin olemas! Kui tahad päikest, randa ja snorgeldamist, mine lõunasse Costa del Soli või Costa Blancale. Kui soovid kultuuri, kunsti ja arhitektuuriga tutvuda, mine Madriidi, Barcelonasse või Sevillasse. Kui soovid suusatada ning suurtel lainetel surfata, sõida põhja Asturiasse. Milleks siis üldse peaks reisile minema kui kõik vajalik käe-jala juures?
Sellest tulenevalt on hispaania noored ka jube väikse silmaringiga. Enamus neist ei kujuta üldse ettegi kus Eesti asub. Kõige naljakam oli, kui ühed tüdrukud pakkusid, et me asume Türgi kandis. No tere talv! Nii palju peaks ju ikka teadma, kus kandis me asume. Samas võib olla see ka hispaania haridussüsteemi viga, mitte noorte endi. Ja tihtipeale ei tea siinsed noored maailma uudistest midagi, nad isegi ei taha nendest midagi kuulda. Näiteks minu korterikaaslane Teresa läheb õhtuste uudiste maailma uudiste osa ajal tavaliselt süüa tegema või suitsupausile. Kord küsisin ta käest, et kas teda ei huvita, mis toimub Hispaaniast väljaspool. Vastuseks sain oodatu: mitte eriti, see ei mõjuta meid!
Eesti noor muudkui reisiks ning lahkuks kodumaalt. Vähemalt selline mulje on mulle viimase paari aasta jooksul jäänud...
Kurb on ka tõdeda, et siinsed noored ei oska keeli. Kuigi koolides õpetatakse kõikidele inglise keelt, siis nad küll oskavad kirjutada ning grammatikat, kuid rääkimisest võib vaid unistada. See on kohati lausa koomiline, kuidas neile keeli õpetatakse. Kuna õpetajad riigikoolides isegi väga hästi ei oska, siis nad ka ei paranda oma õpilasi, kui midagi valesti läheb, neil pole materjale või üldse õrna aimugi, mida peaks õpetama. Vähemalt selline on olnud minu kokkupuude siinsete inglise keele tundidega.
Üldiselt aga mulle meeldivad nii eesti kui hispaania noored. Mulle meeldib eestlase asjalikkus ning vahel tunnen sellest tõsiselt puudust. Samas naudin hispaanlaste rahulikku elustiili ning imetlen nende oskust nautida elu. Eesti noortel oleks väga palju õppida hispaania noortelt ning vastupidi.

Esimene inglise keele tund = sisemine rahulolu

Reedel tööle minna oli kohati väga harjumatu! Samas oli päris kiire, kuna algas minu esimene töötuba – inglise keel. Nimekirjas oli 33 inimest, neist praeguseks on alles jäänud vaid 29.
Minu üllatuseks polnud mul enne esimest tundi sees mitte tilgakestki paanikat-jaanikat, suutsin jääda täiesti rahulikuks ning sirge seljaga klassi marssida. Muidugi oli esimene tund raske – eks sa katsu meelde jätta kõigi 30 õpilase nimesid eriti veel siis kui neil on mitu nime, mis kõik tunduvad sulle jube sarnased! Teiseks on hispaania noored väga tagasihoidlikud, kui nad on koos suurema hulga võõrastega. Minu jaoks oli see esimene koht, kus ma hakkasin mõtlema, et eestlased polegi ehk alati niivõrd tagasihoidlikud. Aga tasa-tasa hakkasid nad sulama.
Kõige keerulisem osa oli muidugi neid rääkima panna. Esimeses klassis ei julgenud nad väga ikka oma suud lahti teha. Nüüdseks peale 3 korda on juba asi kõvasti paranenud, nad räägivad ning minu üllatuseks päris hästi! See-eest on vahel tunda, et õpilasi on ikka liiga palju. Ei jõua ma kõikjale, mind oleks lihtsalt rohkem vaja. Paar duplikaati ja oleks juba teine asi!
Peale esimest tundi valdas mind justkui mingi sisemine rahulolu. Läksin töölt koju naeratusega (vaatamata sellele, et olid võidelnud kõigest väest, et neid rääkima panna) ning kohati tänaval kekseldes. Õpetamine ikka kuulub nende tegevuste alla, mis mulle meeldib ning ehk peaksin tõsisemalt kaaluma seda, et hakkan kunagi õpetajaks. Olen selle geeni vist oma vanaemalt pärinud! Ja see sisemine rahuolu ning nauding muutub iga tunniga üha tugevamaks ning tugevamaks...

Barcelona. Tibitabo. Parc de la Ciutadella.

Järgmisel hommikul läks Irene tööle ning leppisime kokku, et saame kella ühe ajal kokku ja lähme randa. Seega mõtlesin ma kaua, et mis ma nüüd teen ja kuhu lähen. Lõpuks leidsin oma kallist reisiraamatust Lonely Planet, et ma pole kunagi käinud Tibidabo mäe otsas. Ja siis mõtlesingi, et sinna ma lähen!
Tibidabo on kõige kõrgem mäetipp Barcelonas (512m), mis on niiöelda Barcelona piiriks ning kust avanevad suurejoonelised vaated kogu linnale. Tibidabo on saanud oma nime kuradi järgi, kes tahtis ahvatleda Kristust, viis ta mäe otsa ning ütles: “Kõik selle annan ma sulle, kui sa alla hüppad ning mind kummardama hakkad!”.
Tibidabo otsa saab bussiga Plaza de Catalunyalt. Sõit on päris pikk täna Barcelona toredale mitte üldse tihedale liiklusele. Ca 45 minutit ning kohal sa oledki. Mäe otsas on vaatamisväärsuseks kirik Sagrat Cor, mis on Barcelona vaste Pariisi Sacre Coeurile. Kuigi kirik paistab üks suur kobakas on tegelikult tegemist kahe teineteise peal olevate kirikutega, mille otsas asub ka suur Kristuse kuju. Lisaks on sinna rajatud lõbustuspark, mida koolilapsed usinasti külastavad. Kui aga sa lähed sinna ainult vaateid imetlema, siis saab seal suhteliselt kiiresti ära käidud. Ca kaks tundi kulus mul selleks:)


Barcelona katusel - Tibitabo!
Sagrat Cor - kirik, mis on tegelikult kaks kirikut yksteise otsas.
Tibitabo vaateplatvormil. Taamal on lobustuspark.

Plaza de CatalunyaTanavamuusikud
Ja siis sain kokku Irenega. Kuna oli natukene pilviseks tõmmanud, siis jalutasime kõigepealt niisam vanalinnas ringi. Katedraal, mida praegu rekonstrueeriti, ei jätnud just kuigi sügavat muljet. Samuti ka mitte Picasso muuseum ega Esglesia de Santa Maria del Mar, mida peetakse üheks Barcelona ilusaimaks.

Esglesia de Santa Maria de Mar valjakul.
Triumfikaar.See-eest köitis mind taaskord park – Parc de la Ciutadella, mis on barcakatele päevitamise, piknike ja puhkamise kohaks. Inimesi oli seal palju, enamus neist kondus kauni purkskaevu juurde. Sellest saigi meie päevituskoht, kuna ei viitsinud hakata enam randa kõmpima.
Parc de la Ciutadella
Kunst Barcelona tanavatel. Selle juures tuli kohe meedle, kuidas me Anne-Maiga minu keskkooli lopus Barcelonas kaisime ning Anne-Mail peaks selle juures veel ka pilt olema! La Barceloneta rand ning World Trade Centre.
Suur vahk-poiss.Kell neli hakkasime tagasi linna liikuma, ostsin kaasa head ja paremat rongi ning minu Barcelona külastus selleks korraks saigi läbi! Rong oli välja müüdud, kuid minul koht jälle olemas. See-eest oli rongil vaid 8 vagunit.
Oleksin väga tahtnud minna ka Gaudí Casa Battlósse, kuid külastus maksis 17 euri ning inimjärjekord oli nii pikk justkui inimeste saba Stockmanni ukse ees enne Hullude Päevade esimest päeva! Seega ei suutnud ma seal lihtsalt oma korda oodata ning otsustasin, et seegi jääb järgmiseks korraks.
Üks asi, mis mind hakkas Barcelona juures tõsiselt häirima oli see, et igal pool oli justkui liiga palju rahvast. Ei tea, kas olen ära harjunud oma koduse “väikelinnaga” või on mulle lihtsalt suured rahvahulgad tänavatel vastu hakanud. Lisaks olid need kõik peamiselt turistid. Ükskõik, kuhu sa ka ei sattunud, võisid kohata turiste! Kohati oli tunne justkui kuuled rohkem inglise keelt kui hispaania või katalaani!!!! Ja kõik muudkui tormasid ja trügisid.
Näiteks sattusin ma kogemata õhtupoolikul poodide tänavale, kuna oli teel gooti linnaossa ning no see, mis seal toimus oli täiesti võimatu! Olid esimesed päevad, mil olid hakanud allahindlused ning mul oli tunne justkui oleks inimesed hulluks läinud! Kõikidel ühes käes viis kotti, teises viis! Ja oi kuidas trügiks, et vaid parim kraam kätte saada! Ma siis mõtlesin ka korraks, et hüppab Pull & Beari poodi sisse. Iseenesest ju hea mõte, kuid naiste osakond oli teisele korrusele topitud ja seega kui ma üritasin kõigest väest meeste korrusest trepi poole trügida, otsustasin, et ei, seda ei juhtu! Mina annan alla, õnneks mul pole midagi vaja ning pole ka plaanis midagi osta, seega ma ei kavatse üldse edasi trügida! Järgmistest poodidest, mille nimi mind vaikselt enda poole tõmbas, kõndisin juba lihtsalt sirge seljaga mööda. Kohati ei saa aru, mis kuradi kriisist nad siin räägivad? Inimesed justkui ei anna endale aru, et nad tarbivad üle. See kui algasid allahindlused ning asja hinda lasti 5 eurot alla ei tähenda veel, et sa pead kohe omale asju soetama hakkama!!!!
Ja kõik on seal nii kallis. Ma ausalt öeldes ei kujuta üldse ette, kuidas Irene seal oma vabatahtliku rahadega hakkama saab. Seega olen ma väga rahul oma armsa, väikse Alicantega!

Barcelona. Park Guell. La Sagrada Familia. Plaza de España.Sadam. Mercat de la Boquería.Naistega valjas.

Järgmisel hommikul läks Irene tööle ning mina alustasin oma Barcelona avastusretke. Minu jaoks on justkui reegliks, et iga kord, kui ma Barcelonasse satun, siis kõigepealt pean käima ära Park Güellis ning alles siis vaatame, millele veel aega jääb!
Nii siis ka seekord. Et maksimaalselt oma ema antud transpordikaarti ära kasutada, hüppasin taas metroo peale. Ma lausa armastan metroosid, need on nii mugavad ja mõnusad. Samuti meeldib mulle sealne rahvas. Okei, suvel on natukene vastik, sest maa all järgmist rongi oodates jääb kohati õhust puudust, kuid üldjoontes on super! Lisaks võtab Barcelonas bussiga liiklemine ikka tubli mitu korda rohkem aega, sest liiklus on seal kohati justkui Cairos – täielik kaos! Vähemalt nii mulle tundus, sest seal oli pidevalt nii palju autosid siia-sinna silkamas.
Park Güell on Antonio Gaudí suurejooneline park, milles tunnen ennast alati justkui kuuluksin ma sinna. Park ehitati 1900 aastal, mil krahv Eusebi Güell ostis omale suure nõlval paikneva maa-ala ning palus Gaudíl sellest kujundaja rikastele mõeldud väikeste aedade linnaku. See oli esimene kord, kui Gaudí proovis kätt maastikuarhitektuuris. Projekt jäi 1914. Aastal seisma, kuid see-eest oli Gaudí jõudnud juba valmis suurejoonelise väljaku, 3km pikkuses jalutusradu ning kaks majakest, mis on Hansu ja Grete stiilis ning meenutavad justkui muinasjutumaju.
Läksin parki oma hommikusööki sööma. Ostsin kaasa puuvilju, juua ning ühe võiku. Kella 11 ajal oli sinna liikumas juba trobikond inimesi, päev oli palav ning turiste maa ja ilm täis. Õnneks nad kõik pelgasid vaikselt päikest ning istusid pigem varjus. Vaated ning jalutuskäigud pargis on suurepärased ning üle ega ümber ei saa ma kunagi ka mosaiikpinkidest ning väljakust. Kes käind ja näind, see juba teab! Veetsin seal pargis tunnikese raamatut lugedes ning mõnuledes. Siis hakkas juba liiga palavaks minema ning otsustasin edasi liikuda! Sõitsin tagasi kesklinna poole.

Pilte Guelli pargist - Gaudí majamuuseum, mosaiikpingid ja palju muud .

Edasi peale Park Güelli külastamist kui niiöelda must be-d, otsustasin, et võtan ette asjad, mida ma polnud varem Barcelonas teinud! Seega Plaza de España – polnud seal kunagi käinud, ainult bussiga mööda sõitnud!
Plaza de España juurest algab pikk tee Palau Nacionali juurde, kus asub Kataloonia kunstimuusem. Lisaks on see ka koht, kus algab sõit Montjuici mäe otsa. Seal kõrval kohe paikneb ka Barcelona kuulus härjavõitlusring. Kõige rohkem on Plaza de España tuntud La Font Magica tõttu – 15 minutiline tule ja muusikashow. Kahjuks mina seekord jäin sellest ilma, kuna esimesel õhtul oli kontsert ning teisel läksime Irene ja Fernandaga välja. Aga eks järgmine kord.

Teel muuseumi poole.
Muuseum Palau Nacional.
Muuseumi juures. Minu selja taha jaab Tibitabo.
Plaza de España ja kaks kuulsat torni.
Trepid, millest tuli usinasti yles ja alla ronida.Vaatega Plaza de Españale. Harjavoitlusring Plaza de Españal.Peale väljaku külastamist, olles väsinud treppidest üles ja alla ronimisest (kohalikud ütlesid, et minu sealoleku ajal oli Barcelona vallutanud enneolematu kuumus ning keegi rääkis isegi ka 41 kraadist, kuigi ma seda väga ei usuks!), otsustasin, et on aeg sõita La Sagrada Familia juurde, võtta üks hingetõmbepaus, kirjutada kaarte, juua kohvi ning tõmmata niisama hinge!
Mul on armsaks kombeks saanud kirjutada oma perele-sõpradele erinevatest reisisihtkohtadest kaarte. Osad ütlevad juba, et peavad varsti lausa eraldi riiuli minu kaartide jaoks ostma. Saaks mina ka vaid kaarte kusagilt kaugelt maalt. Kuigi praegusel hetkel siin elades on hästi lahe saada Eesti piltidega kaarte. Täna leidsin postkastist just vanaema saadetud kaardi laulupeo pildiga, kus ta kirjutas oma laulupeo elamustest. Mina olin talle kirjutanud Barcelonast just oma kontserdielamustest, millele ta kiiruga kohe vastas! Aitäh! Lisasin kaardi seinale oma kaardikollektsiooni...

La Sagrada Familia - Gaudí meistriteos, mis ikka veel pole valmis, kuid mille juurdeehitust on juba silmaga naha!
La Sagrada Familia juures, Gaudí pargis. Kui see 2020. valmis saab, lahen sinna uuesti.

Seejärel liikusin sadamasse. Idee oli teha paar kiiremat pilti olümpiasadamast onule, et tal ikka meeles seisaks, kus ta 1992. aastal olümpial poistega medalit toomas käis. Ja siis hüppasin läbi turul ning sain kokku Irene ja Fernandaga. Siinne kõige kuulsam turg La Ramblal paiknev Mercat de la Boqueria on täielik turistilõks. Kõik on nii kallis ning igal pool võib näha vaid turiste. Sama lugu on La Rambla (Barcelona peatänav) endaga. Liikuda seal on võimatu, inimesed voorivad-edasi tagasi, miimid üritavad sind meelitada pilti tega ning raha andma, putkasid pidavad murjamid suveniire ostma.

Sadam. Pildid pyhendusega onu Reinule, et tal ikka meeles oleks, kus ta medalit toomas kais.


Valjak, mille leidsin La Rambla juurest, kuid mille nimi mul hetkel enam meeles pole! La Rambla tanavaelu - kunstnikud, lillemyyjad, miimid ja jumal teab missugused sulelised ja karvased veel.

Paar pilti Barcelona koige kuulsamalt turult - Mercat de la Boquería


Barcelona tanavatel.

Irene sõbranna Fernanda on Brasiiliast ning Hispaanias kuni suve lõpuni. See on tema esimene kord olla Euroopas, kuigi tema pool suguvõsa elab Portugalis (muuseas Faros!!!) ning onu Barcelonas. Siia tuli ta just keelt õppima ning niiöelda maailma avastama ja sugulasi kohtama. Sugulasi, keda ta kunagi varem polnud elus näinud ning ütles seepeale, et natukene kardab. See-eest pidavat talle väga Euroopas meeldima ning ütles, et ausalt öeldes ei taha väga koju tagasi minna. Ja see müüt, et brasiillannad on megakenad, vastab 110% tõele.
Esialgu suundusime Barrio Goticusse, mis on sealne niiöelda peo ning baaride rajoon, koos oma imeväikeste ja kitsaste tänavatega, kus iga nurga tagant võid leida üha uusi ja uusi baare. See on niiöelda Barcelona keskaegne linnarajoon. Muuseas enda arust polnud ma seal kunagi varem käinud, vähemalt ei tulnud ette küll! Istusime seal, tegime väiksed dringid ning ajasime juttu. Kuna olime kõik välismaallased, siis oli meil oma hispaanias elamise kogemusi ning seiklusi mõnus vahetada, sest igast naljakaid või meile absurdseid seiku jätkus ja jätkus.
Edasi suundusime El Ravali suunas. Seda peetakse niiöelda Barcelona getorajooniks, kus sa võid pigem kohata kõiksugu murjamrahvuseid kui hispaanlasi. Üksteise järel on araablaste poed ning baarid ja kontingentki tänavatel väga palju ei erine. Lisaks on seal ka niiöelda Barcelona punaste laternate rajoon ning narkomaanide paradiis. Irene ütles, et ma väga tähelepanelikult oma asju vaataks, kuna sellel linnaosal pole just kõige parem kuulsus. See-eest on seal üks väga ilus väljak, kust avaneb vaade tuledes Tibidabo mäele ning kirikule. Sellest juba aga peagi. Istusime ühte paari ning jätkasime oma naiste õhtut.

Naistega valjas. Vasakult: Fernanda, Irene ja mina
Baaris oli baarmaniks üks kutt. Fernanda oli päris kindel, et see on Brasiiliast pärit, kuna olevat rääkinud ehtsa brasiilia aktsendiga. Nii me siis läksimegi küsima, et kust sa pärit oled. Meile näkku vaadates sai igaüks aru, et kohalikud pole. Kui olime küsinud kutilt, et kust sa oled, kas Brasiiliast, siis seepeale vastas ta uhkusega poolenisti lauldes: Ei, ma olen italiano! (no teate küll, kuidas need itaallased on uhked oma päritolu üle ning kuidas nad muudkui seda kõigile kuulutaks ja rõhutaks!).
Kui kell hakkas kolm saama, otsustasime koju liikuda. Irene pidi järgmine hommik tööl olema ning noh, mina ja Fernanda otsustasime ka mitte enam rohkem välja jääda. Olin ma ju nagunii eelmise päeva kontserdist väsinud.