Wednesday, April 29

Häid uudiseid ka

Minu töö võit. Täna õhtul tuli visiidile programmi "La juventud en accion" Valencia piirkonna agencia nacionali esindaja. Otse loomulikult küsiti minu käest, et kas mul mingeid probleeme on. Ja enne, kui ma suutsin oma suu lahti teha, hakkas Escarlata talle ise rääkima, mis värk praegu on ja kuidas linnavalitsus pidurdab asju. Ja siis kuidas nüüd loodetakse kõike teha, et ma ikka ruttu oma rahad ja arvuti kätte saaks :)

Lisaks teatas see tädi (mulle kahjuks ei jäänud ta nimi meelde), et talle täiega meeldis minu noorsoovahetuse idee - uus ja huvitav ning ta pole sellise asja peale veel tulnudki. Ning kui ma selles mõned muudatused teen, siis saab sellest igati asja. Nüüd ma siis hakkan neid muudatusi sisse viima.

Ja veel on meil juunis noorsoovahetus. Teatriteemaline. Aga meil on probleem inimeste majutamisega. Nimelt pole piisavalt kohti siinses hostelis. Ja otse loomulikult otsustas tädi sinna helistada ja asja korda ajada. Nagu imenaine :)

Ja nüüd siis minu viimased töötunnid sellel nädalal. Siis puhkus ja esmaspäeval tagasi.

Nõmedused ma ütlen

Mul on nüüd tõsiselt esimene päev, kui ma tahaks need kõik hispaanlased kus see ja teine saata! Nõmedused ma ütlen! Mingu nad oma asjaajamisega ükskõik kuhu!

Ma pole siiani saanud oma raha neilt tagasi ja no ma arvan, et ma suren enne ära, kui see juhtuma hakkab. Täna sain lepingu kätte. Allkirjastasin. Sellepeale öeldi, et oota nüüd veel paar nädalat! Ma tahaks nad kõik siin maha lüüa.

Ok, ma tean, et emotsionaalselt mitte kõige toredamas olekus ei tohiks midagi kirjutada või mitte midagi öelda, tuleks aur välja lasta ning rahulikult asjad läbi mõelda, kuid mul on ükskõik. Ja ma olen veendunud, et ringi karjudes ning sõimates jõuab vahel kaugemale. Aitab sellest "Tere, mina olen Triin ja mina olen tore tüdruk Eestist" look'ist. 

Viimased pool tundi ma nüüd seletasin neile oma vabatahtliku õigustest ning ähvardasin, et helistan kohalikku programmi national agency'sse, sest see pole enam normaalne, et neil nii kaua asi aega võtab. Ma saan aru, et tegemist on suurlinnaga ja raha tuleb linnavalitsuselt ja bla bla bla, kuid mina pole selles süüdi! Samuti pole selles süüdi ka minu korteriomanik, kes ilma rendita on jäänud viimased kuud. 

Aga ma jõudsin kusagile oma karjumisega. Nimelt toimetati mind Centro 14 bossi Laura juurde ja nüüd siis öeldi mulle, et me teeme kõik võimaliku, et sa raha ruttu kätte saaksid. Ma ei teagi, kas selle lause peale nutta või naerda! Moraal aga siit see, et näed, kõik polegi siin päikese all niivõrd fantastiline.

4 miljonit eurot Costa Blanca reklaamkampaaniaks Inglismaal

Turism Hispaanias on tõsises langustendentsis. Kõik see muidugi tuleneb meie ülemaailmsest majanduskriisist, millest söögi alla ja söögi peale muudkui pasundatakse. 

Nüüd on aga hakatud siin kõvasti vaeva nägema, et turiste juurde saada. Turismisektor on ikkagi väga tähtis siinses majanduskeskkonnas. Näiteks on Costa Blanca ehk see regioon, kus mina elan, hakanud tegema kõva reklaamkampaaniat oma regiooni propageerimiseks ning uute turistide võitmiseks.

Costa Blancat külastavad kõige rohkem inglased ja sakslased. Põhjus lihtne: odavad RyanAiri lennud. Näiteks võib Alicantest Londonisse saada headel päevadel lausa 5 euro eest. Kes ei võtaks sellist trippi ette (ka minul on suur kiusatus Londonisse sõita Liisile külla, aga ma katsun end ikka tagasi hoida). Seetõttu on valitud peamiseks turuks, kus Costa Blancat reklaamida Inglismaa.

Järgmised kaks nädalat sõidavad erinevates Inglismaa suurlinnades ringi kahekordsed punased bussid suurte reklaamidega Costa Blancast. Nt: London, Manchester, Leeds, Bristol, Birgmingham jne. Kuna punased bussid on inglise sümboliks, siis leiavad kohalikud võimud meil, et see on üks parim viis reklaamida, kuna neid busse vahivad nii kohalikud kui ka turistid. Kogu selle bussivärgi peale kulutatakse 4 miljonit eurot (mõeldes, et see on vaid kaheks nädalaks, siis minu meelest täitsa kobe summa). 

Eks me siis näe, kas meil hakkavad siia hordid Inglismaalt kohale saabuma või ei. Õnneks enamus neist läheb Benidormi :) 

Tuesday, April 28

Uus töögraafik, uued keeletunnid

Üle hulga aja käisin jälle hispaania keele tunnis. Ja nüüd on nii, et mind tõsteti keskmisele tasemele ehk mul hakkavad tunnid olema esmaspäeva ja kolmapäeva õhtuti kella 18-20ni. Ja seetõttu vähenevad ka minu töötunnid ehk hakkan töötama E, K, R ja T 9-13.30 ja N siis 9-14.30! Pole paha. Saan hakata suvel otse töölt rannas käima. Kui ma muidugi viitsin :)

Monday, April 27

Hispaania noored muretsevad töö pärast

Lugesin ükspäev lehest uudist, mis puudutas küsitlust, mis viidi läbi hispaania noorte seas. Uuringu teemaks oli: mida peavad hispaania noored enda jaoks kõige tähtsamaks?

Paar aastat tagasi pidavat kohalikud noored enda jaoks kõige tähtsamaks sõpru ning nendega koos aja veetmist. Seoses maailmas võimust võtnud majanduskriisiga on nüüd noortele kõige tähtsmaks saanud töö. Nimelt on noored mures, et neile ei jagu enam piisavalt töökohti. Eriti just nendele noortele, kellel puudub kõrgharidus. 

Aastaid tagasi oli lihtne leida tööd ka neil, kellel puudus korralik haridus. Enamasti töötasid nad turismisektoris või väikestest poodides müüjate-asjaajajatena. Nüüd aga on turism hispaanias langustendentsis ning üha enam pannakse väikseid poode ning ärisid kinni. See teeb aga noortele suurt muret ning tekitab neis üha rohkem ebakindlust...kuid kes oleks osanud arvata, et töö on muutunud noortele prioriteediks number üks. Ka mina pakkusin esialgu sõpru ning pere, kuid näed, eksisin.

Huvitav mis eesti noortele kõige tähtsam on?

Tere - minu uus korterikaaslane

Selle nädala jooksul, mil ma Santiagos olin, polevat Alicantes juhtunud midagi väga põnevat peale Santa Fa (järjekordne pidustus ning põhjus vabaks päevaks) ning tõsiselt suviste ilmade. 

Siiski, siiski on üks uudis. Tähtis uudis. Nimelt on meil alates eilsest uus korterikaaslane - Maria Teresa (teda kutsutakse Tere-ks, mis ajas mulle alguses ikka hirmsalt naeru peale. seletasin siis Mariale ka ära, mis see eesti keeles tähendab ja nüüd siis ongi nii, et hommikul ütled justkui 2 korda tere - üks kord hispaania, üks kord eesti). 26-aastane tibi, kes õpib kohalikus akadeemias juuksuriks. Väike ja õbluke plika. Esialgselt vaatlemisel tundub täitsa tore tüdruk. Pärit Murcia lähedalt külast, mis tähendab, et tema hispaania keelest on ka päris raske aru saada, kuna murcia inimesed söövad näiteks kõik s-tähed sõnade lõpust ära. Aga küll ma ära harjun ja hakkama saan. Üks paha asi on tema juures see, et ta suitsetab, kuid me tegime Mariaga kohe selgeks, et mingit suitsetamist meie korteri üldkasutatavates ruumides ei toimu. Kui tahab, siis tossaku oma toas!

Igatahes jõudsime Mariaga eile järeldusele, et päris tore tüdruk on. Eks näis, kuidas asjad kulgema hakkavad. Ja kui ta natukene oma juuksuriametis kätt proovinud, siis äkki julgen tal isegi oma juukseid lõigata lasta :)

Veel Santiagost...

Veel natukene Santiago tripist. Kui sa oled nii palju asju ühe nädala jooksul korda saatnud, siis lihtsalt lähevad asjad meelest ära :) Ja väga veider on kirjutada eesti keeles. Nädal hispaania laagrit on teinud oma töö.

Ma unustasin kirjutada natukene Galiciast ja Santiagost! Galicia on üks kõige põhjapoolsemaid ning läänepoolsemaid osi Hispaanias. Näiteks asub seal Finlaterra ehk koht nimega maailma lõpp. 

Galiciat peetakse ka kohati omaette maaks. Miks? Sellepärast, et nii mõnigi asi on seal kohati teistmoodi. Näiteks, kui galiciast pärit inimene läheb kusagile välismaale, siis ta ütleb, et ta on gallego/a ehk galicialane mitte hispaanlane. Samuti on neil seal oma keel - gallego - mis on midagi castellano (hispaania keel) ja portugali keele vahepealset. Minule tundus see täielik hiina keel, kui nad vahepeal gallego's rääkisid. 

Kõige rohkem on Galicia piirkond populaarsust kogunud Santiago de Compostelaga. 11., 12. ja 13. sajandil oli Santiago de Compostela palverändurite ja usklike seas vaat et tähtsamgi kui Jeruusalem või Rooma. Lisaks on Galicia veel tähtis oma kalasaaduste poolest. Kõige paremad kalasaadused pidavat olema pärit just sellest piirkonnast. Pealegi on selles piirkonnas mitmeid kala- ja mereanniliike, mida mujal Hispaanias ei leidu. Samas tekitab see kalandusteema väga palju küsimärke, kuna väidetavalt on kalakogused vetes vähenemas ning seetõttu ka paljude tulevik ebakindel...Lisaks kahjustas kalasaadust kõvasti 2002 aastal põhja läinud naftatanker Prestige. Kahjud on küll tänaseks likvideeritud, kuid see oli üks suurimaid ökokatastroofe Hispaania ajaloos.

Veel on Galicia tähtis oma tekstiilitööstuse tõttu. Just Galiciast on pärit Zara ja Bershka emafirma Inditex. Kui üldse rääkida Zarast, siis on asjalood nii, et hispaanlastele mõeldud Zara tooted on kehvema kvaliteedi ning madalama hinnaga kui näiteks Eestile, Inglismaale, Saksamaale või mõnele teisele maale tehtud rõivad. Miks see nii on, sellele ei osanud keegi vastust anda. Pop on selles põhjapiirkonnas veel autode kokkupanek, turism ning narko smuugeldamine. Nimelt on Galicia piirkonnalt head suhted Lõuna-Ameerikaga, mis on andnud suure tõuke narko smuugeldamisele. Üks asi, mis mulle Galicias väga meeldis oli albarino - valge vein! Maitseb hästi nagu riesling :)

Galicia on tuntud ka oma väga heitliku kliima tõttu. Sa kunagi ei tea, millal seal võib sadama hakata!

Santiagost. Santiago sai alguse sellest, kui Santiagosse maeti Santiago Apostli (St. James) jäänused peale tema hukkamist AD 44 Jeruusalemmas. Aastal 813 avastas üks onu tema säilmed Santiagost ning peale seda hakkas palveralli Santiagosse üha enam populaarsust võitma. Kõige tuntum ehitis Santiagos on ka Catedral del Apostel Praza do Obradoiro väljakul. Ilmselt pole keegi lahkunud Santiagost ilma pildita sellest katedraalist!

Sellest linnast võib leida mitmeid ehitisi ning legende. Näiteks on ühel platsil maja otsas kujuke, kes hoiab oma pea kohal kivist palli. Kui sellest majast läheb mööda meditsiinitudeng, kes on peale 5 aastat meditsiini õppimist ikka veel süütu, siis viskab see kuju talle selle palli pähe. Seni pole seda veel juhtunud. Samuti on Santiagos tähtsal kohal nõiad - suveniiri poodides võid osta nõiakesi igal kujul. On olemas ka nõidade jook - quejmada - mida tehakse suhkrust, sidrunist, õunast, kohviubadest ja alkoholist nimega afilador. Seda juuakse kuumalt ning siis, kui on stress või tuleb pahadest asjadest kehas vabastada. Meile üks õhtu seda meisterdati. Päris hea, ainult natukene liiga magus. Ja nüüd olen ma puhas, terve ja stressist vaba :)

Santiago on tuntud ka kui ülikoolilinn. Nimelt on Santiagos neljas kõige suurem hispaania ülikool koos 40 000 tudengiga. No mina väga neid tudengeid seal ei näinud. Ei tea, kuhu nad end peitnud olid. 

Oma viimase öö veetsin ma koos Santiagos elavate vabatahtlikega - Lena, David ja Fritzi. Elasin nende korteris. Püha müristus! Sinna korterisse minnes ning seal ringi kolades tekkis mul täielik deja vu moment - nagu oleks sarnases kohas enne olnud. See korter sarnanes täiega sellele korterile, kus ma paar aastat tagasi Santiagos paar päeva elasin. Kui nüüd asjani jõuda, siis see korter oli jube - niiske, külm, küll ei töötanud WC pott ega lambid laes, seal oli täielik kopitanud või hallituse lõhn, vannitoa lagi hallitas. Huy

Ma ikka olen väga õnnelik selle korteriga, kus ma elan! Ja no ühest ööst mulle täitsa piisas, et nüüd ringi tatsata tatistades ning köhides. Tagasiteel rongis oli ikka tunne, et hakkan otsi andma. Ruttu jõin kõik oma Coldrexid ära suures lootuses, et mul parem hakkab. Aga näed, ei midagi! Täna lähen otsin lahendust kohalikust apteegist. Äkki on nad targemad.

Mis mul veel meelde tuli. Üks negatiivne asi seoses koolitusega. Nimelt ei rääkinud kõik vabatahtlikud hispaania keelt. Mõni ikka ei osanud sõnakestki. Ning otse loomulikult ei saanud nad ka mitte midagi aru, mis räägiti ega küsinud tõlget. See omakorda tähendas seda, et nii mõnigi lihtsalt sülitas lakke ja itsitas nurgas. Minu jaoks täiesti mõttetu ja vastuvõetamatu! Kui sa ei saa aru, siis miks sa ei küsi? Me olime ju ikkagi seal sellepärast, et õppida ning uusi asju omandada. No ja siis tekkiski jälle üks väike ring, kes rääkisid ning aktiivselt osa võtsid. Vahepeal viskasid need mitterääkijad ikka kopa ette küll...