Monday, April 27

Veel Santiagost...

Veel natukene Santiago tripist. Kui sa oled nii palju asju ühe nädala jooksul korda saatnud, siis lihtsalt lähevad asjad meelest ära :) Ja väga veider on kirjutada eesti keeles. Nädal hispaania laagrit on teinud oma töö.

Ma unustasin kirjutada natukene Galiciast ja Santiagost! Galicia on üks kõige põhjapoolsemaid ning läänepoolsemaid osi Hispaanias. Näiteks asub seal Finlaterra ehk koht nimega maailma lõpp. 

Galiciat peetakse ka kohati omaette maaks. Miks? Sellepärast, et nii mõnigi asi on seal kohati teistmoodi. Näiteks, kui galiciast pärit inimene läheb kusagile välismaale, siis ta ütleb, et ta on gallego/a ehk galicialane mitte hispaanlane. Samuti on neil seal oma keel - gallego - mis on midagi castellano (hispaania keel) ja portugali keele vahepealset. Minule tundus see täielik hiina keel, kui nad vahepeal gallego's rääkisid. 

Kõige rohkem on Galicia piirkond populaarsust kogunud Santiago de Compostelaga. 11., 12. ja 13. sajandil oli Santiago de Compostela palverändurite ja usklike seas vaat et tähtsamgi kui Jeruusalem või Rooma. Lisaks on Galicia veel tähtis oma kalasaaduste poolest. Kõige paremad kalasaadused pidavat olema pärit just sellest piirkonnast. Pealegi on selles piirkonnas mitmeid kala- ja mereanniliike, mida mujal Hispaanias ei leidu. Samas tekitab see kalandusteema väga palju küsimärke, kuna väidetavalt on kalakogused vetes vähenemas ning seetõttu ka paljude tulevik ebakindel...Lisaks kahjustas kalasaadust kõvasti 2002 aastal põhja läinud naftatanker Prestige. Kahjud on küll tänaseks likvideeritud, kuid see oli üks suurimaid ökokatastroofe Hispaania ajaloos.

Veel on Galicia tähtis oma tekstiilitööstuse tõttu. Just Galiciast on pärit Zara ja Bershka emafirma Inditex. Kui üldse rääkida Zarast, siis on asjalood nii, et hispaanlastele mõeldud Zara tooted on kehvema kvaliteedi ning madalama hinnaga kui näiteks Eestile, Inglismaale, Saksamaale või mõnele teisele maale tehtud rõivad. Miks see nii on, sellele ei osanud keegi vastust anda. Pop on selles põhjapiirkonnas veel autode kokkupanek, turism ning narko smuugeldamine. Nimelt on Galicia piirkonnalt head suhted Lõuna-Ameerikaga, mis on andnud suure tõuke narko smuugeldamisele. Üks asi, mis mulle Galicias väga meeldis oli albarino - valge vein! Maitseb hästi nagu riesling :)

Galicia on tuntud ka oma väga heitliku kliima tõttu. Sa kunagi ei tea, millal seal võib sadama hakata!

Santiagost. Santiago sai alguse sellest, kui Santiagosse maeti Santiago Apostli (St. James) jäänused peale tema hukkamist AD 44 Jeruusalemmas. Aastal 813 avastas üks onu tema säilmed Santiagost ning peale seda hakkas palveralli Santiagosse üha enam populaarsust võitma. Kõige tuntum ehitis Santiagos on ka Catedral del Apostel Praza do Obradoiro väljakul. Ilmselt pole keegi lahkunud Santiagost ilma pildita sellest katedraalist!

Sellest linnast võib leida mitmeid ehitisi ning legende. Näiteks on ühel platsil maja otsas kujuke, kes hoiab oma pea kohal kivist palli. Kui sellest majast läheb mööda meditsiinitudeng, kes on peale 5 aastat meditsiini õppimist ikka veel süütu, siis viskab see kuju talle selle palli pähe. Seni pole seda veel juhtunud. Samuti on Santiagos tähtsal kohal nõiad - suveniiri poodides võid osta nõiakesi igal kujul. On olemas ka nõidade jook - quejmada - mida tehakse suhkrust, sidrunist, õunast, kohviubadest ja alkoholist nimega afilador. Seda juuakse kuumalt ning siis, kui on stress või tuleb pahadest asjadest kehas vabastada. Meile üks õhtu seda meisterdati. Päris hea, ainult natukene liiga magus. Ja nüüd olen ma puhas, terve ja stressist vaba :)

Santiago on tuntud ka kui ülikoolilinn. Nimelt on Santiagos neljas kõige suurem hispaania ülikool koos 40 000 tudengiga. No mina väga neid tudengeid seal ei näinud. Ei tea, kuhu nad end peitnud olid. 

Oma viimase öö veetsin ma koos Santiagos elavate vabatahtlikega - Lena, David ja Fritzi. Elasin nende korteris. Püha müristus! Sinna korterisse minnes ning seal ringi kolades tekkis mul täielik deja vu moment - nagu oleks sarnases kohas enne olnud. See korter sarnanes täiega sellele korterile, kus ma paar aastat tagasi Santiagos paar päeva elasin. Kui nüüd asjani jõuda, siis see korter oli jube - niiske, külm, küll ei töötanud WC pott ega lambid laes, seal oli täielik kopitanud või hallituse lõhn, vannitoa lagi hallitas. Huy

Ma ikka olen väga õnnelik selle korteriga, kus ma elan! Ja no ühest ööst mulle täitsa piisas, et nüüd ringi tatsata tatistades ning köhides. Tagasiteel rongis oli ikka tunne, et hakkan otsi andma. Ruttu jõin kõik oma Coldrexid ära suures lootuses, et mul parem hakkab. Aga näed, ei midagi! Täna lähen otsin lahendust kohalikust apteegist. Äkki on nad targemad.

Mis mul veel meelde tuli. Üks negatiivne asi seoses koolitusega. Nimelt ei rääkinud kõik vabatahtlikud hispaania keelt. Mõni ikka ei osanud sõnakestki. Ning otse loomulikult ei saanud nad ka mitte midagi aru, mis räägiti ega küsinud tõlget. See omakorda tähendas seda, et nii mõnigi lihtsalt sülitas lakke ja itsitas nurgas. Minu jaoks täiesti mõttetu ja vastuvõetamatu! Kui sa ei saa aru, siis miks sa ei küsi? Me olime ju ikkagi seal sellepärast, et õppida ning uusi asju omandada. No ja siis tekkiski jälle üks väike ring, kes rääkisid ning aktiivselt osa võtsid. Vahepeal viskasid need mitterääkijad ikka kopa ette küll...

No comments:

Post a Comment