Friday, November 20

23 kraadi pole ka enam piisav, et mu näpud üles soojendada

Ma ei mõista enam. Lihtsalt ei mõista. Ma olen põhjamaa inimene, hakkama saanud isegi miinus 30 kraadiga, kuid praegu on mul viimastel päevadel käed täitsa jääs, jalgadest ärme üldse räägi! Ja meil pole isegi mitte miinuskraade, kraadiklaasi vaadates justkui nagu Eesti suvi – 23 kraadi päeval + päike vaikselt juukseid soojendamas, õhtul väheke jahedam 15 kraadi. Aga mul on külm! Mul on tunne, et ma olen hulluks läinud.
Kuigi mul pole kunagi väga hästi veri ringi käinud, siis ma ikkagi loodan vaikselt, et see kõik on minu kontori süü. Nimelt pole meil veel kütet sisse lülitatud ning kogu meie team esimesel korrusel on kui külmkapis. Arvuti taga vaikselt klõbistades näpud lausa jääs ja sõrmused tahavad sõrmest ära kukkuda. No ma usun, et kui teie siia tuleks, siis oleks teil siin palav ja higipull otsa ees, kuid tuletan meelde, et meie ikkagi oleme harjunud järjestikuse viiekuulise 35 kraadi perioodiga ning praegune temperatuur on juba täitsa talvine.
Siiski äkki on asi minus. Äkki olen tõesti loodud troopikasse. Mina siis ükspäev lähen koju, seljas saapad, teksad ja kõige paksem kampsun (ma ei ole napakas, see on 23 kraadiga jummala sobiv!). Ja siis tuleb vastu Kasia, minu roomy, kellel seljas lühike seelik ja ilma varrukatega suvepluus. Küsib siis minu käest, et ega mul külm ole. Mina vastu, et täitsa normaalne nagu siin päikse käes praegu. Selle peale vaatas Kasia mind natukene imelikult ja läksime edasi. Õhtul kodus ütles, et ta ei mÕista mind. Olen riigist, kus on ju külm ja kuidas mul ikka siin külm on. No mina ei tea. Kui ma teaks, siis oleks super!
Muuseas vaadake, jälle märk eestlaslikkusest. Ma vingun ilma üle, kuigi tegelt pole ju midagi vinguda. Päike paistab, ilm on soe, joodik jookseb ümber viina poe...

Thursday, November 19

Raindrops falling on my head...

Kas te suudate seda nüüd uskuda?! Meil sadas just 5 minutit vihma! Esimene vihm peale septembrikuu tormi! Muuseas ma siiani süüdistan eestlasi, inglasi ja lätakaid, et nad vihma meie noorsoovahetuse ajaks kaasa tirisid. Igatahes kohe päris tõsiselt tibutas meil viis minutit. Väga lahe. Minus on ikka vist väga palju eestlaslikku verd peidus, et kehv ilm naeratuse näole toob ja nii palju rõõmu teeb. Vihmaga kaasneb alati siuke monus kodune tunne...
Aga mis ma siin ikka hõiskan. Vaatasin just lõunal ilmateadet ning enne esmaspäeva ei luba isegi mitte pilveraasukest siia Alicante oblastisse. Rääkimata siis vihmast, keeristormist ja lumesajust. Ma ikka naiivselt loodan, et see 20 aasta tagune lumesadu Alicantes võiks end taas ilmutada. Ja ärge nüüd lõhkuge mu naiivset unistust siin oma kommentaaridega, jätke mulle mu lapsikus.

Houston we have a problem...

Nagu ikka on elu täis seiklust ning üllatusi. Praegu käib räige võitlus Portugali rahvusbürooga (õnneks selles mina osalema ei pea, kuid Marko on juba päris tige!), et nad saaksid ära vahetada eelkohtumisel osaleja.
Nimelt pidi alguses toimuma kaks noorsoovahetust paralleelselt – üks Portugalis ja üks Rumeenias. Sellest tulenevalt oli ka plaanitud, et Rumeenia esindaja läheb Portugali eelkohtumisele. Kuid kahjuks-kahjuks ei saanud Rumeenia projekt toetust ning nüüd siis soovivad korraldajad vahetada eelmeetingul osaleja ära minu vastu. Kuid Portugali rahvusbüroo ei saa sellest aru, miks see vajalik on. No hallo, kui üks vahetus ei toimu, siis on ju siililegi selge, et tuleb teha muudatusi ning pole mõtet seda Rumeenia tüüpi enam Portugali tirida! Aga ei, Marko võitleb nendega.
Ma ausalt öeldes ei teagi, mis siis saab, kui neil ei õnnestu seda ära vahetada. Hehee. Ma nüüd siis ootan huviga, sest minu lennupiletite ostmine sõltub sellest kõigest.

Newsmail voi newsletter?

Natukene nüüd minu uudiskirja tööst. Marko on viimaks oma Strasbourgi ja Torino reisidelt tagasi Portugalis ning töö läheb taas lahti. Vahepeal suutsin ikka mõnusalt ta mailboxi rüüstada oma miljoni küsimusega! Aga ta on vaid häppi selle üle, kuna vähemalt töö aktiivselt käib ning ideed otsa ei saa.
Praegusel hetkel on meil kõige suuremaks probleemiks uudiskirja blankett ja pikkus. Meie itimees Antonio saatis reedel uue blanketi näidise. Minul ajas see südame pahaks, kuid katsusin siiski viisakalt teada anda, et mulle ei meeldi see. Mu süda oli alguses kohe raske, et issand jumal, mingi uus beib tuleb organisatsiooni tööle ning hakkab kohe seletama ja nõudmisi esitama. See-eest langes see kivi südamelt, kui Marko viimaks teatas, et talle ka blankett ei meeldi.
Minu jaoks tahavad nad seda uudiskirja teha liiga tõsiseks. Oleme ikkagi ju noortega tegelev organisatsioon ja hoolimata sellele, et tegeleme tõsiste asjadega, ei tohiks ära unustada mängulisust. Seega ma nüüd ootangi kuttide vastust. Ütlesin neile, et meil on kaks voimalust: a) hoida tõsist joont voi b) seksikat ja mängulist joont. Sellest tulenevalt hakkan oma nägemust uudiskirjast edasi kujundama.
Teiseks probleemiks on pikkus. Nad tahavad seda teha sellises newsmaili formaadis, mis välistab normaalsete artiklite kirjutamise. Normaalseks artikliks pean ma kõike muud peale uudise. Kuid kui hakata neid kirjutama, siis tekib küsimus kas see newsmail mitte lõppematuks emailiks ei kujune? Pakkusin välja kuttidele, et on kaks varianti: a) hakata kodulehega linkima ehk panna uudiskirja vaid mõned lõigud ja edasi saavad lugeda juba kodukalt või b) jääda vaid uudiste kirjutamise juurde. Ausalt öeldes ei meeldi mulle mitte kumbki variant. Ma ikka vaikselt unistan korralikust uudiskirjast...

Üks unistus taas ellu viidud

Ma viisin esmaspäeval ühe oma kauaaegse soovi ja väiksemat sorti unistuse ellu! Jee. Plaksutame käsi ja tantsime ringi! (Issand kui tobe on ikka inglise keelseid väljendeid eesti keelde tõlkida – clapping hands and dancing around!) Kahjuks aga ei räägi ma sellest unistusest siin rohkem. Tulge küsige mu käest detsembris Eestis, mis see oli ja siis ma näitan.
Igatahes on taas üks unistus ja soov ellu viidud. Järgmine palun...

Aitab nuhkimisest!

Teate, mul on jube tunne, et inimestel pole maailmas enam mitte midagi muud teha kui nuhkida teiste inimeste tagant. Mina arvasin, et ma olen uudishimulik inimene (kutsun seda hellalt kutsealaseks haiguseks!), kuid ma ei käi kellegi taga nuhkimas ja jumal teab, mis skeeme välja mõtlemas, et üht voi teist teada saada. Tule taevas appi!
Mu sõbranna rääkis ühest naljakast seigast, mis mulle ikka kohale ei jõua. Kahjuks ma ei saa siin sellest rohkem rääkida, muidu tuleb veel palju paksu pahandust. Ja kellel seda siis vaja on.
Sellest hoolimata olen minagi viimasel ajal ilge nuhkimisega kokku puutunud ja ausalt öeldes viskab juba natukene üle küll. Jumal hoidku, kui keegi tahab midagi teada, siis küsigu otse! Ma vihkan ümber nurga veerimist ning kaudseid küsimusi lootuses, et äkki ma midagi niisama välja lobisen. Küsigu aga otse, ilma keerutamata, nii nagu asjalood on! Iseasi kas ma vastan...

Fukiyama muudatused

Kirjutan nüüd vahelduseks Fukiyama noorsoovahetuse käekäigust. Nimelt edastasime taotluse ja koik muud dokumendid ilusti ENEBile. Nüüd siis nädalakene tagasi saime neilt kirja, kus nad palusid moningaid asju muuta.
Esiteks olevat olnud reisikulude hinnad liiga kallid. No usu veel neid serblasi ja makedoonlasi, eksole! Küsisin siis Estravelist uued hinnad ja tegime vajalikud muudatused. Teiseks ütlesid nad, et peame projekti edasi lükkama, kuna hetkel pole arvestatud viisade taotlemise aega ning kulusid. Mina muidugi kohe siis oma serbia sobralt Markolt küsima, et mis värk on. Miks te mulle enne ei öelnud oma viisade kohta midagi? Ma ise ka olin paras tobujobu, et ei tulnud isegi mitte selle peale, kuid juhtub. Ja siis Marko ütles, et alates 19. detsembrist kaotatakse viisanoue nii makedoonlastele kui serblastele. Sellest hoolimata otsustasime projekti natukene edasi lükata. Nüüd on märtsi alguses. Kui saame toetuse, siis super. Kui ei saa, siis esitame veebruaris uuesti ja juba järgmiseks talveks!
Muuseas, kes teab, mis voi kes on Fukiyama? Minult on seda nii palju küsitud, et mis tähendab...

Wednesday, November 18

Söögiorgia ja esimene koduigatsus

Minu nädalavahetusest, mille iseloomustamiseks võib seekord kasutada vaid sõnu puhkus, puhkus ja veelkord puhkus. Ausalt öeldes pühapäeva õhtuks olid mul juba parajad süümekad, et ma midagi asjalikku ei olnud teinud.
Minu nädalavahetus algab alati reedel töölt lahkumisega, missiis, et mul õhtul veel inglise keele tund on. Kuna meil oli reedel siin paras kaos, siis mul oli koju tatsates lausa kergendus. Viimaks oli üks nädal taas selja taga. Koju minnes tsekkisin üle Kasia ja tema öösel Poolast saabunud sõbranna Agatha. Päris naljakas oli temaga suhelda, sest alguses inglise keelt rääkima hakates pean ennast ikka väga palju sundima ning vaikselt meelde tuletama, et mu suust inglise keel välja tuleks. Aga see selleks.
Õhtupoolikul oli noortevolikogu koosolek Skype vahendusel. Siinkohal ma muud ei ütle, kui et eestlased on ikka kohati imelikud. Kõik oli jummala tiptop kuni selle hetkeni, kus Karin küsis, et kas ma ikka neile Kaspari juures seekord verivorsti ja hapukapsast küpsetan. Sellest hetkest altes viskas mul aju bloki ette. No mismõttes? Ma väga loodan, et Karin ei mõelnud seda tõsiselt mitte ühtegi protsenti. Ja pealegi, ma tulen Eesti 10ks päevaks, mis te toesti arvate, et viitsin sellise pornoga tegeleda ja veel Kaspari juures? Andke andeks, kuid jätan vahele.
Ja õhtul oli mul inglise keele tund. Keskusesse minnes oli mul tunne nagu miskit suurt ja tähtsat oleks juhtunud. Koik see ümbrus meil oli paksult rahvast täis. Keskusesse saamine oli juba omaette tegu, esimesele korrusele saamine näis kui voimatu missioon ja seejärel neljandale joudmisest ärme parem üldse räägi. Aga lopuks tungisin ma rahvamassist läbi ning olin kohal. Mis ees ootas? Minu klassiruum oli täis mingeid karnevalimakse, hunnikus riideid ja punditäis pubekaid, kes keeldusid lahkumast. Ma siis läksin uuele ringile. See tähendas pidin minema alla korrusele, et kutsuda keegi üles, kes esiteks peksaks need pubekad välja ning teiseks koristaks klassi ära. Peale kova sebimist ja trügimist sai see koik tehtud ning tund vois alata. Pean ikka ja jälle tunnistama, et mulle tohutult meeldib tunde anda. Lausa uskumatu. Aeg läheb nii kiiresti ja alati tekib väga positiivne fiiling.
Peale seda läksin tagasi koju teed Vana Tallinnaga rüüpama. Ma juba kirjutasin, et meil oli reedel kontoris millegipärast jube külm nii, et sormed tahtsid otsast ära kukkuda, siis oli mul ohtuks väga dizzy tunne ja otsustasin end tsuti turgutada. Kuigi ma üritasin igatepidi vältida enda välja ajamisest reede ohtul, siis pidin ikkagi korraks linna peale laiama minema. Told tuli kella 12 paiku järele. See on see üks halb omadus selle juures, kui sobrad teavad, kus sa elad! Lihtsalt tulevad kohale, lasevad alt kella ning ei jäta enne rahule, kui sa pole öelnud ok, ma tulen! Onneks sain teha vaid kiiremad tiirud linna peal ning joudsin tagasi koju juba kella kolme paiku. Jumal tänatud, et minust autojuht sai ning sain nende lollusi kaine peaga vaikselt korvalt jälgida. Siinkohal ma mainin ära, et me käisime korraks San Vicentes, kuid lopetasime ikkagi kesklinnas. Minu roomy ja tema sobrannad joudsid tagasi koju kell viis. Kasia ja üks ta sobrannadest otsustasid veel edasi minna vaatama, kas miskit veel lahti on ning lopuks saabusid koju alles kell 7. Kella üheks, kui ma kodust ära läksin nad veel üles tousnud keegi polnud ning ohtul nad ka kuigi elavat nägu ei teinud, kui ma korraks kodus riideid vahetamas käisin.Ahjaa, see öö oli omamoodi naljakas. Ma andsin ühe oma madratsitest Kasia sobrannale. Kuna ma aga magan tavaliselt diagonaalis, siis öösel keerama hakates lopetasin ma muidugi ühe jalaga voodivorestiku vahel :)
Laupäev see-eest oli omamoodi kodune ja hubane. Mitte selles mõttes, et ma terve päeva oleks hambad laiali kodus diivanil passinud ja mitte midagit harrastanud, vaid veetsin terve päeva kaksikute juures. Kes veel ei tea, siis mul on siin kaks üliarmast ja lahedat kaksikut – Chari ja Veroni – kellest on peale Maria saanud minu parimad sõbrannad siin maal. Laupäevaks kutsusid nad mind enda poole oma tädi sünnipäeva tähistama. Alguses tundus see mõte natukene imelik, kuna miks peaksin mina minema nende tädi sünnipäevalõunale, kuid peale päeva seal, on mul väga hea meel, et seda tegin.
Kuna polnud kunagi varem nende kodus käinud, saime Veroniga kesklinnas kokku ja hüppasime bussi peale. Kaksikud elavad kesklinnast sellise 15 minutilise sõidu kaugusel, mille jooksul saab kenasti kõik see kõige huvitavamad klatsijutud ja uudised ära rääkida. Nende perel on kaks kõrvuti korterit Ciudad Asia linnajaos, mis on kuulus oma madalate majade poolest. Ausalt mina ei pannud seal tähele ühtegi üle nelja korruselise maja! Üks, kus nad kõik reaalselt elavad ning teine seisab lihtsalt tühjalt ja ootab oma aega. See on neil plaanis ära renoveerida ükspäev. Aga see selleks.
Nüüd siis hispaania perekonnast, suhtlemisest, hoidmisest, ninnu-nunnu-nännutamisest. Sellest hetkest peale, kui ma uksest sisse astusin tundsin ma end kui pere liige. Kaksikute ema on alati olnud ülihoolitsev ja hoidev ning tundvat pidevalt huvi ka minu käekäigu vastu. Tädi, kellele õnne soovima hüppasin, ütles, et tal on väga hea meel, Charil ja Veronil on tekkinud üks välismaallasest sõbranna. Ma olevat väga palju nende mõtlemist muutnud. Näiteks soovivat nad nüüd ka vabatahtlikuks minna või Erasmuseks. Muidugi on isa sellele suhteliselt vastu, sest kuidas tema kallid tütred ikka kusagile kaugele üksi lähevad, kuid ema on pidevalt minu käest uurinud, millised võimalused neil oleks teha üht või teist välismaal. Ja siis muidugi vanaema. Siinkohal ei ole vanaemad ikka üldse erinevad. Kohe hakati seletama, et välismaallased on näost alati ikka liiga kõhnad ning et peaksime rohkem sööma.
Kui kohale olid saabunud ka kaksikute vend oma pruudiga ning isa, läks lauda istumiseks. Kell oli nii umbes kolm. Ehk siis oli meil lõunal: ema, isa, kaksikud, vend, pruut, tädi, vanaema ja mina. Hiljem lisandusid veel kaksikute vanatädi ja vanaonu ning nende tädi sõbranna. Ma ei hakka teile üldse nimesid kirjutama, sest te ei saaks midagi aru. Kõigil on põhimõtteliselt ühed nimed! No isa Jose ja poeg Jose Manuel. Charit, vanaema ja ema kõiki kutsutakse Chariks, kuna see üks nende nimedest, mis traditsiooni kohaselt edasi kantakse põlvest põlve. Alguses olin ma ikka rohkem kui segaduses. Mul nagunii nimede meelde jätmisega probleeme, seega kui need kõik veel sarnased ka olid, siis oh seda ajude ragistamist!
Ma siiani ei mõista, kuidas hispaanlased saavad nii palju süüa! Selline louna oleks iga meesterahva unistus, kuid paraku naisele piin! Koigepealt aperitivo lauaga, mis koosnes: tuunikalasalat, oliivid, tuc tuc küpsised kolme erineva pardipasteediga, siis veel kaks marmelaadi meenutavad määret küpsistega, siis juustuvalik, siis tuunikala sink (ohjaa, selline asi on olemas) kahes variatsioonis, siis sardiinid, pähklid, chipsid. Kuna oli teada, et majja tuleb pooltaimetoitlane, oli menüüsse pandud osavasti vaid kalalised ja juurviljalised toidud, kui välja arvata see pardipasteet. Ja muidugi ohtralt veini, vett, õlut ja coca colat.
Enne kui ma söömiseni jõuan, pean ma lihtsalt natukene rääkima alkoholi tarbimisest. Minul oli nalja nabani! Isa kohe mulle pakkuma, et kas õltsi soovid. Mina vastu, et ei-ei, aga seda valget veini rüüpaks küll. Muuseas nende isa oli jummala armas, muudkui soovis minuga inglise keeles rääkida. Ja nii me siis rääkisime, tema inglise keeles, mina siis parandasin ja sädistasin vastu hispaania keeles. Nii mõlemad rahul – tema sai praktiseerida inglise keelt, mina hispaania. Ja siis ulatas Veroni oma klaasi veini järele, Chari ei saa oma meditsiinilise seisundi tõttu alkoholi tarbida. Kuigi kaksikud on kenasti täisealised, siis oh! seda vanaema kisa, mis hakkas, kuidas talle ikka ei meeldi, et tema lapselapsed alkoholi tarbivad. Veroni siis hakkas ka seal seletama, et vanaema ole kuss, ma ainult ühe klaasi. Mina itsitasin vaikselt nurgas ja mõtlesin, kuidas minu vanaema, ema ja mina kodus lauas vaikselt ikka klaasikese tõstame. Aga saaga jätkus kogu selle aja kuni Veronil lõpuks klaas tühi oli. Veroni isa-ema ikka üritasid vanaema vahepeal vaigistada, et see pole tema asi. Ja siis tuli teemaks veel see, et miks siis Triin võib ja Veroni mitte. Vanaema ütles selle peale, et Triin ju nii palju vanem ka teist. Sosistasin ruttu kaksikutele, et jumala eest nad nüüd minu vanust paljastama ei hakkaks. Õnneks nad seda ei teinud ja sain oma valget veini rahumeeli edasi nautida. See-eest nende vennale, kes on 22-aastane, ei öelnud vanaema midagi ei veini ega öõlle kohta. Julgeks öelda, et täielik diskrimineerimine.
Nüüd siis edasi söömisest. Mina vaikselt pistsin omale põske oliive (ma olen neid sööma hakanud, kui nad on värsked, mitte mingid purgist välja koogitud!), tuunikalasalatit ja tuc-tuci sardiinidega. Nämm-nämm! Chipsidest ja muudest hoidsin teadlikult kaarega mööda, ei soovi pingviinistuda. Hull seletamine käis, kõik maailma uudised arutati lahti. See aperitivo ring kestis ca 45 minutit ja kõik, mis vähegi laual oli, sai ka enamvähem ära hävitatud. Muidugi oli selle ajal ka seik, kus öeldi, et kui ma nii vähe söön, siis ma jään pearoast ehk mereandidega paellast üldse ilma! Mina selle peale üritasin seletada, et kuulge-kuulge, see on meie kultuuriline erinevus – teie sööte siin ühe põhjamaallase jaoks üldse nii palju! Selle peale isa muidugi hakkas naerma ja teatas, et jajah, ma tean küll, et teie seal panete pigem joogile kui söögile rõhku! Mina selle peale, et absoluutselt, arvake-arvake kõik seda. Lisasin veel, et kuigi me peame end joogiga seal soojas hoidma, siis siinsed noored joovad kindlalt rohkem kui eesti noored. Siinne botellon on ikka liig mis liig! Ja sellega oli vestlus lõppenud.
Ja käes oli pearoa aeg. Ausalt öeldes oli selleks ajaks mul juba kõht täis mis täis, kuid ei, ootamas oli veel ülisuur pannitäis paellat. Mina kui aukülaline sain esimese portsu, mille peale minu silmad olid suuremad kui tõllarattad! Isegi iga teine meesterahvas oleks selle peale ohkima, ähkima ja puhkima hakanud. Aga ei, vanaema oli võtnud omale ideeks, et ma pean ikka korralikult kõhu täis sööma. Ja nii ma siis vaatasin oma taldrikult koiki neid erivärvilisi ja erisuuruselisi mereelukaid, kes oma sorgadega mulle otsa vaatasid ning loin kahvli sisse...Ma polnud elu sees varem pooli mereelukaid näinud, rääkimata siis sellest, et oleksin neid süüa osanud. Aga Chari tõttas appi, näitas, kuidas ühest või teisest sõrast „liha“ välja väänata. Kui ma olin umbes poole peal oma taldrikutäiega, siis pidin ma juba otsad andma, kuid see oli lihtsalt nii hea! Ma hakkan sajaga hispaania toitu taga nutma! Otsustasin siis, et kõik molluskid panen pihta ja riisihunnik võib alles jääda. Ja teate, mis minu jaoks üllatav oli? Kui neil jääb taldrikul toitu üle, mida keegi puutunud ei ole, siis nad mitte ei pane seda külmikusse, vaid lihtsalt viskavad ära. Milline toiduraiskamine! Saan aru, et ehk mina ei taha homme süüa Chari toidujääke, kuid ta ise võiks ju neid süüa küll! Aga ei, kõik muudkui vups ja vups prügikasti.
Sellele järgnes puhkehetk. Hakkasime vaatama filmi nimega Paprika. Kuna kaksikud on hullult jaapani kultuurist huvitatud, siis kogu pere vaatab neil koos jaapani animatsioonifilme. Päevakorras seekord Paprika. Minu jaoks alguses natukene võõras ning kogu see õgimine tekitas meeletut und, kuid lõppkokkuvõttes mulle isegi meeldis see animatsioon. Teistmoodi, eriline.
Oleks siis see sellega veel lõppenud. Järgnes kohvi ja tordi ring. Ma muuseas seal diivanil koos kogu kaksikute perega ja sugulastega istudes tuli mul esimest korda peale tõeline koduigatsus. Tõsine puudus oma perest ning meie mõnusatest sünnipäevatähistamistest, kus lõpus peale suuremat söömist mõnus diivanile kerra tõmmata ning tassist teed rüübata. Minu esimene koduigatsuse hetk! Selles suhtes mulle hispaania pere ikka hullult meeldib. Niivõrd erinev eesti omast. Kõik on nagu üks, hullult hoolitsetakse ja hoitakse üksteist ning pere on siin ühiskonnas A ja O. Eestis on kohati nii raske kogu kampa kokku saada, siin on perekondlikud lõunad iga nädalavahetuse traditsiooniks. Lapsed tulevad koju ja veedavad oma päeva vanematega, vaatavad filme ning räägivad niisama juttu.
Kella kaheksa paiku hakkasime kaksikute juurest jalga laskma. Me olime lolli peaga (õigemini kaksikud olid oma sõbrannaga kokku leppinud ja mina läksin vooluga kaasa) kokku leppinud sushi õhtusöögi. Oh seda söögiorgiat! Kaksikute vanemad ikka ütlesid, et ma neid veel enne ära minekut vaatama tuleks ja läinud me olimegi. Kõigepealt suundusime minu juurde, et väike riiete vahetus teha ning siis juba sööma. Tänava peal jooksime veel kokku kaksikute mingite sõpradega, kellega sujuvalt jutu rääkimiseks läks ning mistõttu vaene Isabel pidi meid ootama 20 minutit. Aga viimaks me siis sushit sööma jõudsimegi. Muuseas see oli minu esimene sushi siin. Mitte keegi siin pole veel varem mu sushi söömise plaanist vaimustuses olnud.
Minu üllatuseks oli siin sushi jube hea, kuigi ikka ei anna võrrelda nende enda kodu suhshi tegemistega. Olen veendunud, et koos söögi tegemine annab parema naudingu kui tegelik söömine. Ja hinnad olid ka täitsa mõistlikud. Kaheksa lõhemakit oli 4,80 eurot ja 8 fusion makit oli 3,80. Nii, et minul läks õhtusöögi peale ainult 10 euri. Teised aga võtsid ikka ja jälle mitmekäigulised menüüd. Ma ei mõista, kuidas nad jaksavad! Ja siis lõpuks kella poole kaheteistkümne paiku ma sona otseses mõttes veeresin koju. Ma ei tahtnud ühtegi söödavat asja enam mitte näha ka!
Pühapäev kujunes järjekordseks puhkuseks. Hommikupoole hiilisin vaikselt ringi. Kasia ja tema külla tulnud sõbranna magasid välja järjekordset pohmakat. Laupäeval jõudsid nad koju kella seitsmest ja kui mina kodust ära läksin, siis polnud veel elumärki näha. Pühapäeva hommikul jõudsid kella viie paiku ning kella kolme paiku hakkasid kostma esimesed hääled. Lugesin pool pühapäeva kohe mõnuga eesti keelseid ajakirju. Kuna meil oli keskpäeval paras leitsak, siis läksin pargi pingi peale päikest püüdma koos oma ajakirjahunnikuga. Seejärel vaatasin filmi ja laisklesin niisama kuni tulid süümekad, et ma peaks hakkama asjalikuks. Paar tegusat minutit arvuti taga ning naasesin oma filmi vaatamise juurde. Vahelduseks on ikka kõik see kõige parem lihtsalt laiselda ja asjad homsesse lükata. Muuseas pühapäeval tuli mul peale ka hirmus jõulutunne. Olin turult ostnud hunniku mandariine, mis viivad sõna otseses mõttes keele alla ja mille koor ei kleepu nagu eesti supermarketites, tegin tassi teed ja süütasin varajase jõultunde auks küünla. Ja siis vaatasin aknast välja, kuidas 22 kraadis väike tuuleiil palme kõigutab...asi on jõulust ikka kaugel!

4,8 miljonit eurot Centro 14 laiendamiseks

Hakkab pihta meie keskuse laiendamine. Eile kinnitati linnavalitsuses Centro 14 laiendamise eelarve, milleks on 4,8 miljonit eurot. Kes siin käinud ja minu töökohta näinud, teab, et meie keskuse kõrval oli aia taga tühi auk-plats. Sinna nüüd siis tuleb meie keskuse laiendus!

It's a date!

Suurepärased uudised, suurepärased uudised! Liisi on samal ajal Eestis kui mina! Hahaa! Küll vaid ühe päeva samal ajal kui mina, kuid siiski-siiski! Mul on nüüd date kirjas...juhuu! Liisi on küll üks nendest inimestest, kellest ma puudust tunnen ning kellega ma koigest väest ühes riigis elada sooviks.

Tuesday, November 17

Näide Hispaania töökultuurist

Ma nüüd kirjutan vahelduseks hispaanlaste töökultuurist. Ma väga loodan, et see on erand ning ainult ühe inimese puuduliku mõtlemise tagajärg. Sest kui kogu Hispaania peaks niiviisi töötama, siis ma lihtsalt ei mõistaks, kuidas see riik üldse toimida saab.
Nimelt siis minu noorsoovahetus ja taas meie suurepärased arved. Tegime diili Escarlataga juba tükk aega tagasi, et enne, kui miskit läheb raamatupidamisse, vaatab tema kõik arved üle. Olgu tal siis süda rahul, eksole! Ja kõik oli juba tiptop. Kõikide arvete ja paberitega oli asi vask. Marinale raamatupidamisse edastatud ning ülekanded protsessis. Kuid siis eile lõi miskit Escarlatale pähe.
Ja oh seda kisa siis, mis sellele järgnes. Nimelt on tal ikka vaja allkirju siia ja sinna arvele. Ma siis üritasin seletada, et tead, igale poole ei panda enam tänapäeva maailmas allkirju. Ja siis tema ikka ei, ei, meil on vaja templit või allkirja. No tule taevas appi! Mis kurat ta siis ei võinud kohe öelda, et ei kõlba arve, kui ta need esimest korda üle vaatas? Kui raske siis oleks olnud seda või teist parandust nõuda? Nüüd olen mina juba öelnud kõigile, et kõik on tiptop, kuid hakka küsima mingeid parandusi või asju! Oeh! Ma lihtsalt ei moista vahel, kas on raske asju ette teha, kui tagantjärele muudkui kõike parandada?!
Siit veel üks näide. Ma olen nüüd ühele poole saanud oma selle lõpparuandega. Vähemalt minu osa on tehtud. Ma nüüd ootan veel mõningaid pilte ja videosid, allkirju ja muud tühjatähja. Hakkasin lõpparuannet kirjutama praktiliselt juba kuu aega tagasi. Enda targa mõistusega muidugi hispaania keeles. Ja mis te siis arvate, mis küsimusega Escarlata minu juurde ükspäev tuli? Et jumal hoidku, jumal hoidku, kas ma ikka kirjutan seda aruannet hispaania keeles, eks? Sain teda maha rahustada ja öelda, et ikka-ikka. Kuid mis siis oleks saanud, kui ma oleks seda teinud inglise keeles näiteks? Mul on kalduvus arvata, et tal on tõsiselt puudu juhtimisoskustest. Minu jaoks on loogiline, et kui mina soovin, et keegi midagi teeks, siis ma näitan või seletan talle lahti need kohad, mis võivad probleeme/küsimusi tekitada.
Vahepeal ma hakkasin juba tõsiselt kahtlema, et äkki tõesti on asi minus, et äkki ma ei saa aru asjadest või äkki ma lihtsalt ei oska. Kuid peale eilset sain siiki kinnitust, et asi pole ainult minus, vaid minu tuutoris, kes lihtsalt ei oska mulle asju seletada ning ega ta ilmselt ise ka paljudest asjadest aru ei saa. Aga nüüd siis asjast.
Eile tähistasime me kolleegidega tööl meie keskuse aastapäeva. Kella 12-st kutsuti meid kõiki üles korrusele aperitivole. Seal snäkkide vahel sattusin rääkima Montsega, kes oli just alles puhkuselt naasnud ning lausa pakatas energiast. Montse on üks neist, kes mulle siin tõsiselt meeldib. Ta siis hakkas uurima, et kuidas mulle siin meeldib ja et kas Escarlataga on kõik hästi. Siin vist keegi väga ei saa temaga läbi, kuna üks kõige tihedamini küsitud küsimusi on see, kuidas ma ikka temaga läbi saan. Igatahes ma siis ütlesin ausalt ja avameelselt, et üldjoontes on hästi, kuid kogu see jama nende arvete juures on natukene meie suhteid kriitiliseks muutnud ning ma lihtsalt ei mõista miks ei või asju ennetada. Montse selle peale teatas rõõmsalt, et ma selle pärast üldse oma pead ei vaevaks. Temaga, kes ta on siin töötanud aastaid, juhtub seda kogu aeg! See lihtsalt on üks nendest bürokraatia värkidest, mille kohapealt tuleb lihtsalt süda kivikõvaks teha. Ta selgitas mulle (tõi isegi välja seadused, kui ma tahtvat seda asja veidi rohkem uurida!), et kui talle tuleb mingi arve, siis tema kriteeriumite järele võib see ju vastata, vaatab üle ja ütleb, et okei, väga hea. Pärast aga raamatupidamine hakkab nokkima totakate asjade üle. Kasvõi mingi ühe sendi pärast. Montse ütles, et tal on miljon korda olnud juthumeid, kus ta läheb raamatupidamisse ja ütleb, et ta ise võib anda selle 1 sendi oma taskust kui vaid arvet ei peaks muutma hakkama, kuid need siin muudkui lasevad arveid ümber teha. Montse ütles, et see on lihtsalt üks nendest asjadest ning sellega harjumine võtab aega. Samamoodi nagu ülekannete pikkusega. Ta lisas veel, et tal on minust kahju, et olen pidanud selle pornograafiaga siinolles kokku puutuma.
Seega ma olen ikka veendunud, et hullumaja kandidaadil on isiklikud probleemid. Miks suudavad kõik mulle rahumeeli asju seletada, nendest rääkida nagu normaalsed inimesed? Ja miks siis ei suuda üks inimene võtta asju inimlikult ilma tekitamata sulle hommikul paha tuju voi süümepiinu, et sa oled loll vabatahtlik?
Ja samas ma näen nüüd kõrvalt, kui hästi sujub mul koostöö Portugali organisatsiooniga. Nad on ise seal palju avatumad, vastuvõtlikumad ning paindlikumad, mis teeb nendega töötamise lausa lustiks ja lillepeoks. Ma juba ootan huviga neid esimesi probleeme, mis tekkida võivad.

Monday, November 16

Algas mu eelviimane töönädal...

Algas mu eelviimane töönädal. Ei tea nüüd kohe kas nutta või naerda. Üldse ilmselt hakkab nüüd siia juba tekkima sissekandeid, mille pealkirjaks on “minu viimane...”, sest olen vaikselt juba hakanud mõtlema oma Strasbourgi reisile. Minu jaoks lõppeb Hispaanias olemine Strasbourgi minekuga. Peale seda ma ju tööl vaid veel ühe päeva ning ilmselt kujuneb see rohkem laua taga magamiseks ning pakkimisnimekirja koostamisele :)
Ja teate, kuigi ma olen kurb, et pean Hispaaniast varsti jalga laskma, olen ma õnnelik ning excited (ei tea, mis see sõna võiks eesti keeles olla) Eesti tuleku ning Portugali seikluste üle. Ja ilmselt oleks ma tuhaneid kordi kurvem siit lahkumise üle, kui mul poleks seda Portugali ootamas. Sest siis ma peaks hakkama mõtlema taas teemal mida eluga peale hakata. Aga nüüd on vähemalt märtsini rahu majas. Pealegi ilmselt sisenab minusse rahu ka teadmine, et üks päev ma elan taas oma hispaania keelses ühiskonnas...