Friday, May 29

Kuidas alustada ettevotet

Jargmisel nadalal alustan ma esmaspaeval oma kursust-koolitust "Kuidas asutada ettevotet?". Ootan juba huviga, et naha, millised on erinevused siin ja Eestis. Kindlasti kaib siin see asi meil palju raskemini...kuna tavaliselt koik, mis puudutab paberimajandust, kaib siin raskemini.
Ja eile just nagin uudistes, et vorreldes eelmise aastaga on see aasta martsikuu seisuga loodud 12% vahem firmasid. 2008. aastal 9500, 2009. aastal 8400. Igatahes ootan juba huviga :)

Elecciones de Europa

Ma olen juba tykk aega tahtnud kirjutada meie Euroopa Parlamendi valmistest, mis on viimase kahe nadalaga selliseid tuure yles votnud, et lausa sydame ajab pahaks. Nimelt on meil siin nii - valimiskampaaniat voib teha kaks nadalat enne valimisi. Ja nyyd siis ongi nii: propagana telekas, raadios ja tanavatel.
Reklaamimine kaib siin lihtsalt. Tanavatele tuuakse papist suured kolmnurgad, kuhu koik voivad oma valimisreklaami panna. Mujale pole lubatud. Aga need tahvlid on enamasti koik lihtsalt tais soditud ning mehikeste nagudega plakatid alla tiritud.
Ja siis korraldatakse igas suuremas linnas debatte ning valimisyritusi. Iga paev voib ohtul telekast rahumeeli 15 minutit vaadata, kuidas mehikesed siin ja seal Hispaania otsa oma valijatele koiksugu roosamannat kokku lubavad, pastakaid ning ohupalle jagavad!
Kysisin ykspaev Terelt, et kas ta on juba otsustanud, keda valib. Seepeale ytles ta, et ei tea poliitikast midagi, ei taha sellest kunagi teada, sest nad on koik ylemakstud ning mitte midagi neist kasu ei ole ning et kohe kindlasti tema ennast valimisega vaevama ei hakka. Mina muidugi vaatasin teda imestusega ning motlesin, et pole just koige intelligentsem inimene. Maria see-eest pidavat valima minema kyll.
Mina hakkan oma e-valimist katsetama jargmisel nadalal...vahemalt tean juba, kellele minu haal laheb!

Vaike nookimine....

Mulle meeldib, kuidas me oleme Maria Jose ja Teresega yksteist vaikselt nookima hakanud. Muidugi kaib see koik meeste teemadel. Ala Teresale tuleb sonum, siis koik karjuvad: Tere, su Christiano saatis sulle just sonumi! Tule ruttu! Ja kui Maria syya teeb ohtuti, siis me norime teda, et miks ta ikka oma Pepile ka taldrikut ei pane :)
Paris lobus on!!!

Minu esimene doonoripaev Hispaanias

Eile kaisin ma esimest korda Hispaanias doonoripaeval. Muidu oli systeem taitsa sama, kuid moned asjad siiski erinesid.
Esiteks. Kui Eestis laheb doonoripaeval suur osa ajast sellele, et sult kysitakse miljon kysimus stiilis, kus sa viimasel ajal oled reisinud, kas sul on mingeid haigusi, kas sa oled ikka kaine jms, siis siin joosti sellest yle nagu nalja. Lihtsalt kysiti mu kaest ega mul juhuslikult HIVi pole, kas ma Inglismaal viimasel ajal elanud pole (siin kuulub riskigruppi vist Inglismaal elamine), kas mul on tattoosid voi asju ja koik. Ylejaand aeg ikka uuriti, et mis ma siin teen ja kaua olnud olen ja kuidas doonorlus Eestis kaib.
Ja siis laks vere andmiseks. Systeem sama. Peale vere andmist, aga ei peksa sind keegi pea kohe pysti nagu Eestis. Pead seal rahulikult lamama 10 minutit, siis void alles istukile tousta ning siis ca 5 minuti parast minna mahla jooma ja kypsist voi muffinit nosima. No eilset paeva arvestades oleks ma peaaegu seal laual magama jaanud.
Eestis saab doonor peale doonorlust: kohvi, mahla voi vett, kypsist ja nanni. Siin antakse: voiku, muffin, vesi, coca-cola voi mahla, pastakas ning ilus potilill. Meil on nyyd kenasti tool laudadel potililled kasvamas. Potil on isegi peal silt, et ma olen aidanud kellelgi elu paasta :)
Ja siis void seal varskes ohus chillida, syya ja juua palju aga tahad!
Mis veel erinevat oli, siis siin on doonorlus vaga pop asju. Meie kaisime doonoriks kella 12 ajal, algas kell 10 ning meie kohale joudmiseks oli juba kainud rohkem kui 60 inimest. Motle, mis siis veel ohtuks oli. Selles suhtes olin ma yllatunud. Yks arstionu isegi ytles mulle, et Hispaania pidavat olema yks koige doonorlikum riik.
Ja siis ma sain veel teada, et mul on koige vaartuslikum veri yldse. No Eestis pole mulle seda keegi olenud. Nimelt 0- veregrupiga inimene saab verd anda koigile. Muidugi laheb jamaks siis, kui minul peaks tekkima mingi probleem ning mul on verd vaja...
Ja nyyd ma ootan koju oma testide tulemusi ning doonorikaarti. Saan veel ehk kaks korda siin verd annetada enne, kui tagasi Eesti minekuks laheb.

Aitame majandust

Hispaania on labi aegade koige suuremas majanduskriisis. Sellest tulenevalt on valitsus hakanud kiiresti valja motlema erinevaid plaane, kuidas "paasta" Hispaania praegusest olukorrast.
Siin on moned asjad, mida tahetakse rakendada voi mida juba rakendatakse.
1. Abi eluaseme ostmisel
Eluaseme ostmiseks on valja moeldud skeem, et lahendada probleem, kus miljonid korterid seisavad tyhjalt ning tuhanded ehitised poolikult. Alates 2011 aastast vahendatakse makse inimestel, kes ostavad omale eluaseme. Valja arvatud inimestel, kelle sissetulek on liiga madal ning nad nagunii omale seda "lobu" lubada ei saa!
Antud meede ei puuduta neid, kes juba on hypoteeki maksma hakanud ning neid, kes ostavad eluaseme jargmise 19 kuu jooksul.
2. Autode ostmine
Inimestel, kes soovivad osta uut autot, on voimalik taotleda toetust kuni 2000 eurot. See on juba niivord populaarseks muutunud ning soojalt vastu voetud, et Barcelona automessil kais tanavu rekordarv kylastajaid. Kunagi varem pole sellist tungi autode jarele olnud. Ja yldse on siin autode ostmine pop - noor hispaanlane elab pigem kuni 30-aastaseni kodus vanemate juures ning ostab omale auto kui et hakkab iseseisvalt elama!
3. Yhistransport
Yhistranspordi kasutamise tostmiseks on valja moeldud yhistranspordi tsekk (sarnane taksotsekkidele nt), mida ettevotted saaksid kasutada ning oma tootajate reisikulusid katta. Sest kui yhistranspordi kasutus iga paevagayha vaiksemaks jaab, siis kaotavad vaga vaga paljud too.
4. Haridus
Meie valitsusjuht lubab igasse klassi panna wifi ning arvutid. Alates 2010. saavad vanemad, kelle laps opib algkoolis toetust, et soetada arvuti. On lootust, et nad siin hakkavad ajaga kaasas kaima :)
5. Edasioppe arendamine
Siin on tekkimas probleem, kus noored peale bakalaureuse kraadi omandamist ei taha enam edasi oppida, vaid minna toole ning hakata "elama". Selleks, et aga 25-40 aastaste edasi oppimist suurendada, plaanitakse investeerida ca 70 miljonit eurot haridusse. Raha kulutatakse stipendiumitele.
6. Maksualandused
5 punktiline maksualandusplaan ettevotetele, kus on vahem kui 25 tootajat voi myygitulu jaab alla 5 miljoni euro. Tingimus siinkohal on see, et sel aastal sailitavad voi suurendavad oma personali ehk laiendavad tegevust.
7. Innovatsiooni arendamine
20 000 miljonit eurot eraldatakse innovatsiooniprojektidele. 5000 miljonit eurot uutele munitsipaalprojektidele ning -investeeringutele.
Lisaks on Madriid valja kainud uue majade ja ehitiste renoveerimise plaani, kus jargmiste aastate jooksul suuri summasid (ma hetkel ei maleta, see paber jai koju, kus see number peal) ning millega tagatakse iga aasta vahemalt 30 000 ehitajale tood. See moodustab 1/3 kogu Madriidi ehitusturust.

Thursday, May 28

Mi Barca

Jeeeeeeeee....meie Barca voitis! Me oleme parimad, keegi ei saa meile vastu!
Eile oli siis meie jaoks tahtis paev. Hommikust saadik vois naha inimesi Barca riietega tanavatel, kontorites, poodides. Ylikonnad ning kontoririided vahetati puna-sinise kombinatsiooni vastu. Isegi valitsuse istung loppes sonadega "Suerte a Barca!" (edu Barcale!).
Kell seitse-kaheksa hakkasid inimesed baaridesse liikuma voi ruttu koju teleka ette. Toolt mindi varem ara, poes jaeti kaimata. Politsei kindlustas purskkaevu. Ja seda koike selleprast, et me olime kindlad, et meie Barca voidab! Ja voitiski!
Mina muidugi jain esimesest varavast ilma, sest tulin ylikooli visiidilt ning liiklus oli meeletu. Buss jai hiljaks ja seega mina ka. Kui uksest sisse astusin, siis Maria karjus mulle kohe, et saime varava. Minut tagasi oli Eto triki ara teinud. Ja siis karjus mulle veel, et ta arvas, et ma ei tulegi tema Pepi toetama! No kuidas ma siis saan sellest ilma jaada....otse loomulikult poleks ma mitte mingisuguse hinna eest seda mangu maha maganud!
Ja peale oma esimest varavat hakkasime Teresale nina alla hooruma, et mis kyll tema Christianoga lahti on. Otse loomulikult ei osanud Teresa selle peale midagi kosta, vaid ytles, et noh, vahet pole, peamine, et mees ekraanil ilus valja naeks!!!
Vaheaeg, Maria ja mina rahul! Voib vabamalt hingata, seis 1-0 meie kasuks.
Teine poolaeg. Narvid krussis. Maria joob olut, mina pean pysima kainena, kuna lahen homme verd loovutama :P Messi varav. Kisa ja karjumist nii mis hirmus. Esimesed raketipaugud tanavatel, inimesed juubeldavad ja karjuvad. Nyyd olime me juba Mariaga taitsa kindlad, et tuleb hakata sammud purkkaevu poole seadma...
Lopuvile! Meie voit! Jeeeeee! Ootasime veel ara autasustasime ning hakkasime astuma....
Oma kaamerat ma ei julenud kaasa votta, igaks juhuks. Maria arvas, et see pole vaga tark mote! Ja siis votsime Maria seebika. Seetottu ei saa ma ka siia koiki pilte praegu panna, kuna pole neid veel katte saanud. Aga varsti, varsti...

Ja meie hymn - Barca hymn!

Katalaani keeles:
Tot el camp, es un clam,
som la gent blaugrana, tant se val d'on venim
si del sud o del nord
ara estem d'acord, ara estem d'acord,
una bandera ens agermana.
Blaugrana al vent, un crit valent,
tenim un nom, el sap tothom:
Barca, Barca, Baaarca!
Jugadors, seguidors, tots units fem forca.
Son molt anys plens d'afanys,
son molts gols que hem cridat,
i s'ha demostrat, i s'ha demostrat,
que mai ningu no ens podra torcer
Blau-grana al vent, un crit valent
tenim un nom, el sap tothom
Barca, Barca, Barca!

Katalaani keeles ma seda veel ei oska, castellanos aga kyll!
Ja nyyd kui te vajate tolget, siis on see midagi nii:

Kogu staadion on yks suur kara,
oleme inimesed sini-punased,

pole vahet kuhu laheme,
lounasse voi pohja, oleme koos,
oleme koos, yks lipp meid yhendab.
Sini-punane lehvimas, yks kova hoige,
meil on nimi, mida teab terve maailma:
Barca, Barca, Baaarca!
Mangijad, fannid, koik koos naeme vaeva,
palju aastaid ohverdust,
palju varavaid, mis oleme loonud,
ja need on naidanud, ja need on naidanud,
et keegi meid kunagi ei suuda peatada.
Sini-punane lehvimas, yks kova hoige,
meil on nimi, mida teab terve maailm:
Barca, Barca, Baaarca!

Si, si, si, la copa ya esta aqui! (jah, jah, jah, karikas on siin!)
Mingid tyybid olid meisterdanud suure karika, mille me ara patsasime!
Maria Pepi tahetund on tulnud :)

Rahvaste kogunemine Plaza de Lucerol. Tagasihoidlik algus kell 11... Ja neid tuli juurde ja juurde...
Laulmine:
O-le-le, o-la-la, se del Barca es el millor que hi ha! (o-le-le, o-la-la, Barca on koige parem!)

Rahvas voidujoovastuses.....ja lopuks laksid hulluks!
Campeone, campeone, oe, oe, oe!
Maria, Hull ja mina
Meie uued sobrad - Loco (panime vasakpoolsele kutile nimeks "Hull") ja Dani
Ja meie tagasihoidlik ohtu loppes kell kolm oosel...aga mulle meeldib, minust on vaikselt fann saanud. No see on ikka hoopis miskit muud kui eestis!

Mul on nyyd oma arvuti!

Ma sain katte oma arvuti ning selle kasutajanime ning parooli! Kas pole mitte lahe! Homsest ei pea ma enam oma asju kaasas kandma! Juhei! Saan hoopis rannariided kotti panna ning otse toolt ujuma minna...

Ma olen armunud...

….kohalikku ülikooli linnakusse. See on uskumatu! See ülikool ning kogu süsteem on võitnud mu südame ☺
Eile käisin ma ülikoolis tuuril. Mõtlesin, et lähen sinna 1-2 tunniks, jäin aga 3,5 tunniks ning ikka ei suutnud kõike lõpuni ära imestada. Lähen sinna veel ükspäev tagasi. See on kindlamast kindlam!
Tuuri tegi mulle üks tüüp, Rafael, kellega tutvusin ühel oma konverentsil. Tao n tegelikult El Salvadorist, kuid on elanud, õppinud ja töötanud siin juba 3,5 aastat. Ja tema üheks tööülesandeks on teha ka välisdelegatsioonidele tuure. Ja eile olin mina siis tema “välisdelegatsioon”!
Universidat d’Alacant asub Alicante ja San Vincente vahepeal, ca 15 minutilise bussisõidu kaugusel kesklinnast. Ülikool on asutatud 1979 aastal keset kõrbe vana militaarlennujaama kohale. Lennujaamast on siiani jäänud palju “jäänuseid”. Näiteks on rahvusvaheliste suhete osakond loodud vanasse lennujaama torni ning see on säilitatud täpselt nii nagu vanasti. Lennukite angaaridest on tehtud botaanikaaed, kus nüüd elavad kilpkonnad ning sirtsuvad linnud. Endistest õhkutõusmis radadest on tehtud peamised alleed ning avenüüd.

Ülikooli sümbol - kirjutav käsi - et igaüks, kes tuleb ülikooli, saaks kirjutada oma elu loo...

Õppehoone - tõlke teaduskond, kui ma ei eksi

Sealne linnak on suuruselt Euroopa tiene. See on ikka tõesti suur! Et orienteeruda, peab kindlasti olema kaasas ülikooli kaart, sest erinevaid maju, osakondi, kohvikuid, muuseume, spordikeskuse jms leidub seal nii mis hirmus. Ja linnaku vahelistel teedel on lausa avenüüde nimed. Mulle meeldib, et seal oli nii palju ruumi ning avarust, puhkepaiku ning mõnulemiskohti. Ja rohelust – palmid, puud, põõsad, lilled!!! Ja mis siis, et see kõik on kunstlikult istutatud.

Vabaõhu auditoorium

Endine õhkutõusmisrada

Allee, mis viib ühe teaduskonna juurest teise juurde...

Lisaks suurusele peetakse linnakut ka üheks kõige innovaatilisemaks. Miks? Sest seal on mitmeid asju, mida välisdelegatsioonid imestamas käivad. Näiteks vesi – kogu vesi, mida ülikoolil vaja läheb ei tule mitte kõrval olevatelt linnadelt (Alicante ja San Vincente), vaid nad puurivad vett ise! Jah, pumbad ja asjad möllavad. Sinna, kust vett puuritakse, on tehtud ilus vaba aja veetmise ala, pargi moodi asjandus, mida kutsutakse ülikooli kopsudeks – koht, kus saab puhast õhku hingata! Ja seal vaba aja kohas on väiksed tiigikesed koos kalade, partide ning kilpkonnadega! Ja, nii see on, ma ei valeta! Kui sul kopp õppimisest ees, võid jalutada parki kilpkonni piiluma või puu all siestat magada!

Kui sul viskab loeng üle, siis mine ja puhka!

Ülikooli kopsud

Vanasse lennukiangaari ehitatud botaanikaaed
Peale selle on nende kontserdisaalis online kaamera. Kõik etendused, kontserdid ning üritused salvestatakse kaameraga ning need lähevad otse-eetrisse veebi! Seega kes kontserdile ei jõua, see saab seda veebist vaadata. Mulle räägiti, et see asi pidi väga pop olema!
Raamatukogu – neil on raamatukogu, mis on 24 tundi lahti! Et õpilased saaksid tulla õppima just siis, kui neil tuju tuleb ning et neid keegi välja ei ajaks, kui neil just kõige suurem õpituhin peal. Ja raamatukogu sulgeb end vaid 2 päeval aastas! Vot. Lisaks tavalisele tüüpilisele raamatukogule on neil ka online Cervantese raamatukogu.
Muuseum. Ma kahjuks sinna ei jõudnud, teine kord tehakse mulle spets tuur seal. Ma muidu eriti ei ole sellest muuseumist huvitatud, kuid need Picasso, Miro ja Dali maalid vaataks küll üle. Pole ma ju ühtegi sellist oma silmaga varem näinud.
Lisaks pidavat ülikooli linnak olema väga pop mitmete teadlaste ning uuringute tegelaste seas. Näiteks on paljud Nobeli preemia võitnud või laureaadid oma tööd just seal valmis kribanud!
Meditsiinikeskus (no välja nägi pigem väikse haigla moodi), kust saab kõike tasuta. Kui sul valutab hammas või sul on päevad ning jäid tampoonid maha, siis mine ja küsi ning sind kuhjatakse kõiksugu kraamiga üle!
Mis ma veel imestasin seal – seal on wifi ala igal pool. Kes oleks seda osanud uskuda, et Hispaanias ka kusagil wifi ala leidub!
Ja nende spordikeskus! Jalgpalliväljak, rannavõrkpall, tenniseplatsid, rugby väljak, squashi väljakud, saalijalgpall ja korvpall (mõlemad nii sise- kui välisväljakud), aeroobika- ja tantsusaalid, jõusaal ning miljon muud asja. Perfecto! Homme helistan tennisetreenerile ja küsin, kas ma saan järgmisest nädalast tennist alustada!

Futbol - kõikide hispaanlaste armastus!

Rannavõrkpall otse ülikoolis!

Tennis, korvpall, jalgpall jne - kõike saab mängida, mida iganes hing ihaldab!

Peale selle campuse on ülikoolil veel oma osakonnad Orhiuelas, Cocentainas, Biaris, La Nucias, Jijonas ja Villenas.
Ülikoolis õpib ca 33 000 tudengit ning seltskond on päris kirju. Igal aastal on vähemalt üle 1000 välistudengi, kelle eest pidavat hoolitsetama väga hästi. Ja no õppida annab seal igast asju.
Me encanta... (mulle väga väga meeldib)

Wednesday, May 27

1 down, 2 to go

Nüüd on minu projektidest üks valmis ning teele saadetud, kaks veel jäänud...Lubasin, et räägin projektidest siis, kui need valmis ning esitatud!
Esimene neist oli programmi "Erasmus for entrepreneurs" kandideerimine. Kui tavaliselt on Erasmus-programm üliõpilastele teise riiki ning ülikooli õppima minemiseks, siis nüüd avati sama programm ka noortele ettevõtjatele või inimestele, kes soovivad ettevõtjaks hakata!
Leidsin selle programmi täiesti juhuslikult oma töö käigus Eurodeski kodulehel ringi kolades. Näete, minu tööst on siin ka rohkem kasu kui vaid minu organisatsioonile!
Põhimõtteliselt käib süsteem nii. Kõikidel soovijatel, kes on viimase kolme aasta jooksul asutanud ettevõtte või soovivad ettevõtlusesse astuda, on võimalus kandideerida programmis osalemiseks. Selleks pole vaja teha mitte midagi keerulist. Äriplaan inglise keeles, CV inglise keeles, natukene kirjutada oma soovides ning motivatsioonist, valida riigid ning alad, mis sind huvitavad ja kõik see Brüsseli poole teele panna. Lisaks ei tule majandada paberimajandusega, vaid kõike saab mugavalt teha neti teel. Ja siis vaadatakse taotlus üle ja öeldakse, kas kõlbad või mitte!
Mida programm endast kujutab? Võimalust töötada mõnes väikses või keskmise suurusega ettevõttes Euroopas kuni 6 kuud ning omandada seal oskusi ning teadmisi, õppida tundma välisturgu, kuidas asjad välismaal käivad, millised on võimalused ja bla bla bla. Täpsed tööülesanded lepitakse kokku juba siis, kui kõik osapooled on öelnud oma jah sõna. Omale meelepärase sektori ning ettevõtte saad ise valida, kasutades selleks abi vahendajaorganisatsioonilt ning andmebaasi. Kogu selle lõbu eest makstakse iga kuu osalejale stipendiumi, mis pole küll kuigi suur ning mis sõltub riigist, kuhu minnakse. Hispaanias on see nt 850 eurot kuus, Inglismaal 1000 eurot.
Miks mina sellesse kandideerisin? Selle iseloomustamiseks kasutan ma "igaks juhuks" sõnapaari. Tundus huvitav, kasulik ning uus! Ja kui leian tõesti koha, kuhu tahaks minna, siis äkki miks mitte! Ma nüüd peaks paari päeva jooksul saama vastuse, kas ma olen kõlbulik selleks...
Kes tahab ka kandideerida, siis rohkem informatsiooni http://www.erasmus-entrepreneurs.eu/ ning tähtaeg see reede, 29. mai!

Kuumalaine

Meie linnakest ning rannikut on vallutanud täielik kuumalaine. No mina lollike mõtlesin, et ongi normaalne, et meil juba sellisel aastaajal 27 kraadi on, kuid näed, see polegi normaalne. Kohalikud siin hakkasid ohkima ja ähkima, et issand-issand kui palav ning lõppeks see juba ükskord ära!
Aga tõesti, tuleb tunnistada, et natukene palavavõitu on! Just hommikul kapist riideid otsides mõtlesin, et püksid ning kampsunid võib vist nüüd ära peita ning jälle välja otsida oktoobris. Sest neist ei taha ma enam midagi kuulda! Ja korterit on vallutanud ka täielik troopika. Mulle ei meeldi kui aken öösel lahti on, sest tänavalt tulev müra ei lase magada. Olen ju siuke nõrga unega veidrik, kes iga väikse piuksu peale silma lahti teeb! Ja siis täna öösel oli ikka meeletu, hingata ei saa ning praktiliselt higipull oli otsa ees. Ärkasin üles, võtsin teki ning viskasin ära kappi. Nüüdsest magan ainult linaga - kohe palju parem! Siinkohal võrdluseks see, et kui Karmo aprilli lõpus külas käis, siis magasin ma veel kahe tekiga ning Karmo linaga :) Palju õnne teile, eestlased, kes te tahate külla tulla!!! Meil on siin tsuti soe...

Tuesday, May 26

Mõni asi ikka läheb täppi...

Mu ema saatis mulle eelmise nädala lõpus väikese horoskoobi. Kas pole mitte täielik mina?

Kaksikute tähtkuju (22.05.-21.06.) all sündinud on püsimatud ja kahepaiksed. Nad on sõbralikud, lahked ja armastusväärsed. Nad vihastavad kergesti, aga viha ei ole kardetav, see on nagu õletuli, mis plahvatab lõkkele ja kustub taas. Selle tähtkuju all sündinud on targad, laia silmaringiga, mitmekülgsete huvidega.
Intelligentsed, elavad ja teravmeelsed. Nad on uudishimulikud, kohanevad kiiresti. On väga võimekad võõrkeeltele.
Kaksikute tähtkuju all sündinud on huvitav inimtüüp. Püsimatu, võluv, järjekindluseta, kunagi ei näe ette reageerimist asjadele ja sündmustele. Selle tähtkuju all sündinute elav loomus vajab palju erutavaid sündmusi. Nad on head seltsimehed, nendega ei tunne igavust. Inimestega kohanevad üldiselt ruttu, oskavad nendega saavutada peaaegu alati kokkuleppe.
Õppida on neil inimestel kerge. Koguvad teadmisi nagu mängides. Selle tähtkuju all sündinute hulgas on kõige rohkem geeniusi ja andekaid inimesi nii teaduse, kirjanduse kui ka kunsti valdkonnas. Naistest saavad tihti salongi perenaised. Üldiselt on võimekad filosoofias, matemaatikas ja muusikas.
Kaksikute tähtkuju all sündinutel on suur tegevustung ja nad ajavad mitut asja korraga. Alustavad alati enne uut kui ühe lõpetavad.Seltskonnas on need inimesed hinnatud kui ka huvitavad vestlejad.

Homme, homme

Homme on meil tähtis päev. Kogu Hispaania valmistub vaikselt Barcelona ning ManU mänguks.
Näiteks alates eelmisest kolmapäevast, kui Barca jälle oma treeninguid alustas, kogunes iga päev Camp Noule (Barca kodustaadion kui keegi juhuslikult ei tea) üle 200 ajakirjaniku ning fotograafi, et jälgida nende ettevalmistusi, treeninguid ning et teada saada kas Iniesta ning Henry ikka mängivad või ei! No nüüd on kindel, et mängivad.
Lisaks on viimased viis päeva jooksnud telekas reklaam, kus näidatakse erinevaid vana-rooma kangelasi ning juures ilmub tekst: 3 päeva Rooma vallutamiseni, me võidame! Kujutan ette milline raha selle alla maeti.
Peale selle on ka Reebok ruttu uue reklaami teinud koos Henryga, kus Henry on kodus ning talle saadetakse enne mängu juba igast kingitusi ning auhindu eesoleva võidu puhul. Päris kiftilt tehtud!
Ja muidugi ei saa jätta mainimata kõiki neid uudiseid raadios, telekas ning ajalehtedes-ajakirjades, kus muudkui räägitakse Barcast ning ManUst.
Miks see siin nii tähtis on? Sest Barca on esimene hispaania klubi läbi aegade kellel on olnud võimalik võita Copa del Rey ning olla Meistriliiga finaalis. Varem sellist asja juhtunud pole... Cruzamos dedos (ristame sõrmed) ja loodame kõige paremat, sest mäng tuleb raske!

Mi principe azul

Ma lihtsalt pean rääkima nüüd oma edasistest seiklustest, mis on seotud minu principe azuliga ehk minu prints valgel hobusel - Verdasco. Maria on hakanud seda mega tõsiselt võtma, isegi niivõrd tõsiselt, et mind ajab täiega naerma!
Reedel tassis ta koju ajakirja, kus oli Verdasco pilt ning ütles mulle, et ma võin sealt selle pildi välja tõmmata ning seinale panna. Et siis hakkan juba õige hispaanlase mõõtu välja võtma! Need hispaanlased on kohati ikka armsalt hullud :)
Ja nüüd, kus on alanud Prantsuse lahtised, tuleb tennist ka iga kell. Ja siis Verdasco võitis pühapäev esimese mängu ning andis intervjuud. Küsiti, et millal tuleb tema võidutund. Ja siis ta vastas, et tal on käe ümber üks amulett (siuke nöörist tavaline asjandus) ja kui see ükskord ära kulub ja katki läheb, siis ongi tema võidutund tulemas. Praeguseks nägi see juba ikka väga räbal välja! Ja siis Maria vaatas lolli näoga ning ütles: "Triin, see amuleti jutt on sama loll kui sinu jõulusoovide nimekiri, millest sa mulle rääkisid! Te sobite ju ideaalselt!". Mina muidugi ei suutnud naermist jätta. Mida veel :)

Monday, May 25

Minu nädalavahetus...

Minu nädalavahetus oli üks täielik locura (hullumaja). Vähemalt see osa, mis puudutas laupäeva. Aga alustame otsast peale.
Reedel tegin ma praktiliselt mitte midagit peale oma messil käimist. Kuna olin surmväsinud. Ei teagi nüüd kas kevad on hakanud võimust võtma ning peaks vähe sidrunit ning apelsini rohkem põske pistma. Igatahes jõudsin koju, uni kippus peale. Koristasin, tegin süüa, käisin poes. Ning siis ootas mind õhtul ees Skype'i date eestlasega.
Jooksin ühte kohvikusse, et mõnusasti eestlastega juttu rääkida. Ausalt öeldes oli päris naljakas. Ma ju muidu ei räägi väga eestlastega, ainult kirjutan ning siis alguses oli tsuti juhe koos :) aga hakkama saime. Ja õhtul läksin koju, vaatasin filmi - Miami Vice hispaania keeles ning oligi öö. Ahjaa. Reede õhtul sain veel teada, et laupäeval on Santa Polas vabatahtlike kogunemine. Otsisin bussi ning graafikut ja üritasin välja mõelda, kuidas ma kõike laupäeval jõuan :)
Laupäeva hommik hakkas minu jaoks kell 7. No mitte ei lasta siin magada! Pesemised, hommikusöögid. Siis lippasin turule, et teha ära järgneva nädala sisseostud. See on lausa müstiline, kuidas mulle meeldib laupäevahommikune turul käimine. Mul on tekkinud juba omad tädid-onud, kelle leti ääres ma alati tunglen ning kust teatud asju ostan! No need juurikad ja puuviljad, mis on turult ostetud, on ikka hoopis teise maitsega kui kohalikust supermarketist ostetud kraam! Ausalt. Rääkimata siis sellest, milline maitseerinevus on eesti ning hispaania turukraami vahel.
Ja pealegi on minul kui "jänesetoidulisel" siin ka üliodav. Tavaliselt ei lähe mul rohkem kui 10 eurot turul ning selle eest ostan alati järgmist: 8 suurt champinioni, 10 suurt tomatit, 2 kurki, 2 sibulat, pool kilo maasikaid ning kirsse, kobara banaane, 6 suurt apelsini, 8 suurt õuna ning sidruni. Vahel nipetnäpet juurde, mõned pirnid, nisperosed või kartulid. Eestis ei saaks selle raha eest pea persetki! Seega kindlasti on siinne turg ning selle hinnatase üks asi, mida ma hakkan igatsema!!!
Peale turul käimist lippasin tagasi koju, et asjad tuppa visata ning siis supermarketisse vee järele. Mul on kombeks laupäeviti suur kast vett koju tassida. Siin on see koht, kus ma tõsiselt tunnen meessoost isiku olemasolust puudu! No paras koormaeesli tunne on ikka küll. Samas ma ei viitsi iga päev ka paari pudeli kaupa vett tassida, seega ükskord ja korraga ning nii et keel vestil. Õnneks pole pood kuigi kaugel mu kodust...
Ja siis peale poes käiku tormasin tagasi turule, oma igalaupäevasesse kokandustundi. Seekord oli menüüs merluza, mis on kõige popim kohalik valge kala. Igati maitsev! Mõnus vaheldus tüüpilisele eesti lõhele...Aga ma ei saa teile siia kirjutada antud retsepti ega eelmise korra retsepte, sest kell pool 12 ma pidin oma tunnist ära jooksma. Miks? Sest mul oli vaja jõuda 12.00 Santa Pola bussile.
Santa Pola väike linnake ca 20 km kaugusel Alicantest. Läksin ma sinna sellepärast, et septembris on Santa Polas windsurfi suured meistrivõistlused, kus ma tahan vabatahtlikuna osaleda. Ja laupäeval oli esimene kohtumine, kus kõik omavahel tuttavaks said ning natukene pläkutasid. Mitte midagi erilist. Küsisin ka, et kas on juba teada, kuidas see vabatahtlike töö hakkab välja nägema või mis me täpselt tegema hakkame, kuid seda ei osanud veel nad öelda. Mul aga oleks seda hädasti vaja teada, kuna kui mu noorsoovahetus septembriks toetuse saab, siis tuleb täielik hullumaja see september. Aga eks ma siis ootan kannatlikult.
Santa Pola kui linn mulle üldiselt mingit erilist muljet ei jätnud. Siuke rannalinnake koos sadamaga. Kahjuks mul polnud kaasas kaamerat (ma ju ei teadnud, mis me seal täpselt tegema hakkame ja seetõttu igaks juhuks ei võtnud) ning seetõttu pole ka pilte, mida üles panna. Selles suhtes meeldib mulle San Juan ikka tuhat korda rohkem ning nüüd on kindel, et oma surfikursused võtan ma San Juanis!
Ja siis kella 16 paiku võtsin ma bussi ning tulin tagasi Alicantesse. Kui Alicantest Santa Polasse sõit võtab ca 20 minutit, siis tagasisõit kogunisti tunnikese. Asi on lihtne - sõidetakse läbi kõik turistidele mõeldud kuurordid. See on lausa koomiline kui ühesugused on kõik kuurordid-majad, mis hispaanias turistidele ehitatud. Kohati oli tunne justkui oleksin Costa del Solis ning Calahonda kandis. Ja no neid turiste ikka jagus mehe moodi, buss oli neid täis ning kõik nii ühesugused! Ma lausa itsitasin vaikselt bussi nurgas. See-eest oli tagasisõit lõbus. Minu kõrvale istus üks vanapapi, kes hoogsalt mulle kõike seletas - mis maja jääb meist vasakule, mis paremale. Päris lõbus oli :)
Ja siis kui koju jõudsin olin jälle väss, mis väss. Tegin väikse kõne Eesti, väikse söögi ning ülejäänud õhtu läks "töö" tegemise tähe all. Eriti tore nädalavahetus, kas pole! Asi selles, et mul on vaja käesoleva nädala jooksul valmis saada kolm projekti Eesti asjade jaoks ning kui ma seda nädalavahetusel ei teeks, siis ei teeks ma neid kunagi! Tööpäevade õhtutel ma lihtsalt ei viitsi!
Pühapäev oli hoopis teisest ooperist. Käisin rannas. Üle tüki aja kohe olin kaua rannas, ca 3 tundi. Koos ühtede üliõpilastega, kellega tuttavaks sain. Ja no tuleb tunnistada, et päris suvi on hakanud! Ma käisin UJUMAS!!!! Kes oleks seda osanud arvata! Ja vesi oli jummala seksikalt soe. Nädal-kaks veel ning vesi on meil juba nii soe, et isegi mina ei taha sealt välja tulla! On aeg hakata otsima omale madratsit, et siis sellega veel liuglema hakata!
Ja õhtul lõpetasin oma projekte, vaatasime Mariaga telekat ning jutustasime niisama. Maria oli püha viha täis, et Alicantes päike oli ning tema vihmases Villenas pulmas käis. Järjekordne nädalavahetus, kus tema randa ei jõudnud! See on päris naljakas kui päikese ning rannalembeline ta on!

Feria de educacion

Reedese tööpäeva veetsin ma Feria de Educacionil, mis toimus Alicante ning Elche vahel asuvas messikeskuses ning mida võiks võrrelda Eestis toimuva Teeviidaga. Kõiksugused noorteorganisatsioonid, õppeasutused, treeningkeskused jms tulevad kokku messikeskusesse, et enda pakutavaid teenuseid reklaamida ning võimalikult palju noori oma kursustele värvata!
Nii oli kenasti püsti ka Centro 14 stend - ilus ning uhke. Isegi Infomovil oli kohale aetud! Ning telekat, plakatid ja muu tavaline värk.
Hommikul kella pool kümne paiku kihutasime naistega minema. Marisa, Marina, Pilar, mina ja veel üks tädi, kelle nimi mul meeles pole. Kõik väiksesse Fiati sisse topitud ja start! See hispaanlannade sõiduviis on vahel ikka parajalt koomiline - ei tea nad millist teed valida, millist väljasõitu ringilt või kuidas parkida! Seega, turvavöö ruttu kinni :) Aga kenasti jõudsime kohale, ei saa kurta!Ja siis jooksime ruttu stendi juurde. See naiste sebimine ning pläkutamine on juba omaette ooper. Rohkem on rääkimist kui töö tegemist. Nagu ikka. Kõige rohkem sai nalja siis, kui me üritasime telekat ning DVD mängijat ühendada. No mitte kohe ei tulnud välja. No meie ju ei teadnud, et peame generaatori sisse lülitama, et elektrit saada. Õnneks sebisime mingid kõrvalstendi kutid omale, kes asja korda tegid!
Ja siis kell kümme avati uksed. Bussitäied noori, noorsootöötajaid ning muid tegelasi voolas sisse. Noored tulid sõpruskondadega kambakesi või vanematega. Mulle tundub, et vanemate nõusolekuta ei võeta siin maailmas ühtegi otsust vastu! Ja siuke tormijooks hakkas pihta. Ma pole elu sees näinud, et asjad ühel messil nii kiiresti otsa saaks. Kella 12ks olid meil kõik asjad otsas, tellisime ruttu juurde. Sest mess kestis õhtul kella 8ni, minu jaoks ainult kella 14ni :) Teised jäid sinna edasi.Oma hispaania noortega lähedalt kokkupuutumisest võin ma järeldada, et hispaania noored on märkimisväärselt agressiivsemad kui eesti noored. Haaratakse kõike, mis ette jääb, küsitakse küsimusi nii mis hirmus, sealhulgas piire tundmata! Eestis sellist asja ikka naljalt ei kohta! Ma ausalt öeldes ei kujuta üldse ettegi, mida nad nende kõikide materjalidega pärast pihta hakkavad. No tõesti!
Lisaks ma tean nüüd, millega võita hispaania noore südant! Jaga tasuta kondoome ning oled terve messi kõige popim boks! Paugupealt! See info, et meilt tasuta kondoome saab, levis nagu kulutuli! Algul tulid kõik, haarasid peoga nii endale, tüdruk-või poisssõbrale, sõpradele ning jumal teab kellele veel! Peagi saime aru, et nii mei just kaugele ei jõua. Hakkasime jagama igaühele vaid ühe kondoomi ning tsüklitega - iga 15 minuti järel natuke ja siis paus. Mõtle, kui kõik need noored saaks veel teada, et Centro 14-st saab tasuta kondoome iga päev :)
Igatahes oli igati tore päev. Marisa jagas kõvasti informatsiooni noortele, ülejäänd naised peamiselt istusid niisama ning pläkutasid!

Käib töö ja vile koos :) Suur naeratus ning pläku-pläku...
Oma messipäeval leidsin ma ka natukene aega, et ise seal ringi vaadata. Külastasin ülikooli Universidad de Alicante boksi ning sebisin omale igast materjale. Hakkan nüüd uurima, kas ma saaksin sügisel mõne kursuse võtta ning palju see maksma läheks.
Minu messil osalemine piirdus õnneks ühe päevaga. Palju ma sellist hullumaja ei kannataks. Teised aga töötasid seal veel laupäev ja pühapäev ka! Vaesekesed.

Üksi ma nüüd olengi...

Tänasest olen ma siis niiöelda meie osakonnas üksi. Escarlata on puhkusel ning mina pean nüüd üksi kõigega hakkama saama. Tõotab tulla põnev, vaadates seda hunnikut nimekirja ning asju, mis reedesel päeval minu mailboxi saabusid. Vähemalt on hea uudis see, et oma kolmenädalase puhkuse asemel otsustas Escarlata ikkagi kaks nädalat puhkust võtta! Juhei!