Thursday, April 2

Töötusest ja majandusest

Nokitsesin eile oma esimese kodutöö kallal, mis rääkis majanduslangusest Alicantes ja Eestis. Lugesin eile erinevaid ajaleheartikleid ning vaatasin uudiseid. Selgub, et majanduslangus on siin täies jõus ning tööpuudus üks suuremaid Euroopas. 

Enamus inimesi, kes on Alicantes töö kaotanud ning seeläbi otsivad valitsustelt abi või elavad tänavatel on mehed (85%). Nendest enamus omakorda on vanemad kui 60-aastat (76%). Kuna Alicantes pidavat elama inimesi 80-st eri rahvusest, siis tööd kaotavad üllatavalt just hispaanlased (85%). Kõiksugused teised murjamid moodustavad ainult väikese osa. Ja Alicantesse on olukorraga tegelemiseks tööle võetud 30 inimest, kes mässavad valitsuses töötute ja kodututega. Ma muuseas ise pole tänavapildis tähele pannud, et neid kodutuid väga oleks. Aga eks ma nüüd siis hakkan rohkem silmi lahti hoidma.

Alicantes on üks niiöelda varjupaik, mis pakkub esmaseid teenuseid 72-le kodutule. See tähendab seda, et rohkem kui pooled kodututest peavad elama tänavatel, kuna neile ei jagu lihtsalt varjupaigas kohti. Eelmine aasta ööbis varjupaigas üle 1692 inimese, see aasta oodatakse, et see number vähemalt kahekordistub. 

Lisaks on loodud ka programm, mis pakub rahalist abi töötutele ning kerjustele, et tagada nendele hädavajalikud esmatarbed. Praeguseks saab programmist toetust pea 1500 inimest. Neist 218 on hakanud käima ka niiöelda töötutele mõeldud ümberõppe kursustel. 

Alicante linnavalitsus on võtnud oma südameasjaks lahendada praegune töötuse probleem võimalikult kiiresti. Näiteks on hakatud linnavalitsuse abiga töökohti juurde looma.

Uudistest täna hommikul veel nägin, et esimene hispaania pank on hakanud põhja minema (Castellon La Mancha) ning nüüd kõik, kellel raha seal pangas, on hakanud paanitsedes raha välja võtma. Samuti räägiti ka töötusest - nimelt arvab valitsus, et põhjas on ära käidud ning nüüd saab asi ainult paremaks minna.

Muidu on elule majanduslangus hästi mõjunud. Kohalikud räägivad, et hinnad poodides on ikka mehe moodi alla läinud.  




No comments:

Post a Comment