Monday, May 18

Olleta y calamares a la romana

Laupäeval oli mul järjekordne kokanduskursus. Kui kell hommikul helises, siis mul oli tunne, et on öö. Sellist väsimust ikka pole juba ammu olnud. Ilmselt on süüdi kevad ning palavus, mis meie korteris vaikselt võimust võtab. Samuti ei saanud ma mitte kuidagi magada - jätsime aknad lahti, et õhku oleks ning palavust saaks leevendada, kuid kusagil majas käis pidu ning karjumine. Ja nii ma siis öösel komberdasingi vahepeal aknaid sulgema.
Aga kokandusest. Selleks korraks oli ette nähtud kahe toidu õppimine - olleta ja calamares a la romana. Olleta on supilaadne asi ning väga tüüpiline Alicante piirkonnale. Põhimõtteliselt koosneb see miljonist rohelisest asjast, riisist, läätsedest, kartulist ning ubadest. Suhteliselt igav oli ka selle valmistamine. Kõik ära tükeldada ning potti keema visata! Mulle see toit väga ei sümpatiseerinud. Aga järgmine nädal saab siia ka see retsept kirja, kui kellelgi isu tüüpilise minu linna söögi järele :) Kuigi osasid komponente te vaevalt Eesti toidumaastikult leiate!
Silm aga läks särama siis, kui tuli calamares a la romana (ehk praetud kalmaarid) kord! No ma polnud mitte kunagi varem näinud milline vastik limane elukas see kalmaar välja näeb! Ja selle puhastamine on ka parajalt räige. Mulle millegipärast kohe üldse ei ostu see näppudega sisikonnas sonkimine. Aga tehtud ta sai.
Põhimõtteliselt käib see calamares a la romana valmistamine nii:
Kalmaar. Pea otsast ära, selgroog välja, ära koorida (teda kooritakse nagu rabarberit!), sisikond seest välja (või vähemalt see, mis sellest sinna alles on jäänd), ära puhastada jooksva vee all ning kääridega tükkideks lõigata. Ja siis pann õliga tulele, kuumutada, kalmaarid jahust ja soolast läbi ning pannile. Küpsetada vaiksel tulel kuni pruunikad-kuldsed. Liigsest õlist lasta natukene "kuivada", sidruniga üle ja nämm-nämm!
Järgmine nädalavahetus lähen ostan omale kalmaari ja teen kodus ka. Lihtne, odav! Kilo kalmaare maksab meil siin 6€, aga minul läheb vaja ju ainult ühte ehk ca 1-2€. Isu tuli nüüd kohe peale...
See on kindlasti üks asi, mis tuleb siit minuga tagasi Eesti kaasa. Muidugi ma ei tea, kust neid värskeid kalmaare välja võluda. Äkki Stockmannis ikka on...
Ja siit nüüd tuleb eelmise nädala lasane retsept!

Lasana de verduras

Komponendid:
200 gr lasane plaate
1 sibul
1 porru
1 suvikõvits
1 porgand
250 gr spinatit
1 purk tomatipastat
1 purk tuunikala
oregano, õli, sool
riivitud juustu
kaste

Kaste koosneb:
1 liiter piima
60g võid
60g jahu
õli, näputäis valget pipart, soola

Kuidas teha:
Roheline värk pesta. Porgand, porru, sibul ja suvikõrvits tükeldada peenikesteks rõngasteks. Panna kõrge äärega pann tulele, praadida sibul ning siis lisada eelpool mainitud juurikad. Küpsetada tasasel tulel pehmeks. Panna soola.
Spinat. Võtta üks pott või anum, panna veega tulele ning spinat sinna kuumenema ca 8 minutiks. Spinat tõmbub seal ilusti kokku, et ta siis koos ülejäänud möksi sisse segada.
Samal ajal kui juurikad tulel küpsevad, võtta sooja veega anum ning panna sinna lasane plaadid likku. Ligunema peaks nad ca 10 minutit.
Kui spinat on piisavalt kokkutõmbunud, siis lisada ülejäänud möksile, lisada tomatipasta ning tuunikala. Kui kõik kenasti koos, siis ära kurnata pasta lehed ning hakata kihte laduma.
Samal ajal teha kaste. Kõigepealt või, siis jahu ja piim vaheldumisi ja maisteained ka. Nagu ikka.
Millegipärast pandi kaste ainult viimasele korrusele. Samas mina paneks ikka igale poole ja juustu ka kihtide vahele.
Lõpuks peale riivitud juust ning ahju 12 minutiks ca 180 kraadi juures.

Head isu! Buen provecho!

No comments:

Post a Comment