Tuesday, May 19

Hispaanlaste "tervislikust" toitumisest

Ma olen juba ammu tahtnud siia kirjutada hispaanlaste toitumisest. Nüüd ma võtan selle aja, et seda teha. Mul on parajalt kõrini sellest pidevalt asjalik olemisest :)
Ühesõnaga hispaanlaste toitumisest. No vaadates eestlaste toitumisharjumusi ning kohalike omi, siis neis on ikka suur vahe sees.
Hispaanlastel on viis söögikorda, enamus neist ka kasutavad need kõik ära. Ehk siis hommikusöök, lõunaoode kella 11-12 vahel, siis lõunasöök kell 14-15, siis õhtuoode kella 17-18 ajal ja siis õhtusöök kella 21-22 vahel. Mina pole siiani sellega ära harjunud ning kui ma just kusagil koolitusel või üritusel ei ole, siis söön ikka eestlaslikult. Ehk hommikusöök, tööl väike snäkk-lõuna, õhtusöök ja siis veel mingi snäkk hiljem. Ja kui läheb hispaanlastega õhtusöögiks, siis mina eelistan pigem tapaseid-pinchosid. Maria Jose pidevalt räägib, et peaks ikka hakkama toituma nii nagu mina ehk õhtusöök hiljemalt kella seitsme ajal ja siis pärast endale puuvilju või jogurtit sisse ajama. Aga söögiajad söögiaegadeks. Ilmselt on nad sellega harjunud. Nad ju on ka enamasti kauem üleval ning tihtipeale praktiseerivad sellist ööelu stiilis elustiili.
Küll aga tekitab mulle siin muret kui palju nad rämpstoitu tarbivad. No see on ikka increible! (uskumatu)
Iga õhtusöögi juurde chipside söömine on täiesti tavaline. Näen seda iga päev oma silmaga, kuidas Teresa paki chipse näost sisse ajab ning Maria tagasihoidlikumalt omale õhtusöögi kõrvale neid poetab. Ilmselgelt asendavad kartulikrõpsud neil keedetud kartulit või midagi sellist, sest ma pole veel kunagi näinud, et nad oleks kartulit keetnud! Ja kui läheb baaris õlu kõrvale tapase valimiseks, siis valitakse esimesena chipsid!
Teiseks on karastusjoogid. Normaalne inimene kaanib sisse omale vett või mahla. Nemad siin kallavad alla coca colat ning fantat igal teisel võimalusel. Päris hirmus.
Ja no saia söövad nad ka minu meelest liiga palju. Ja eriti saiakesi.
See-eest magusasoon on neil tagasihoidlikum kui eestlastel. Näiteks meil kodus magus asi on ikka paras haruldus. Kui siis ainult sokolaad. Seda näitab ka see, kui pisikesed on supermarketites magusate letid. Kui Eestis on tavaliselt terve üks koridor magusaid asju, siis siin vaid üks riiul või väike riiulite kompleks.
Lisaks nad kasutavad ka mega palju õli! No see on lausa uskumatu.
Aga samas öeldakse, et vahemere rahvas on õnnelikum ning elavad kauem, kuna toituvad hästi! Tont seda teab!

No comments:

Post a Comment