Monday, June 1

Kokkame, kokkame, kokkame

Laupäeval oli mul selle aja kõige lahedam kokandustund. Menüüs oli pizza ning empanadillad (väikesed sarvekujulised pirukad). Kuna pizzat oskab teha igaüks, siis mina võtsin kiiresti koha sisse empanadillaste tegemise meeskonnas – Luis, Juan Luis ning mina moodustasime ühe meeskkonna. Millegipärast kõiki teisi huvitas rohkem pizza. Igatahes läks lahti justkui võistluseks – kes saab kiiremini ning paremini hakkama! Otse loomulikult olime meieparimad ja kiiremad ning pealegi maitsesid meie tehtud pirukad kõigile palju rohkem kui pizza. Ja meil sai selle ajal jube palju nalja. No kutid olid vahepeal ikka parajas paanikas :)
Empanadillade tegemine on lihtne. Ainuke probleem võib olla empanadade põhjade leidmisega Eesti supermarketitest. Igatahes käib see nii.
Koostisosad:
Empanada põhjad (neid olemas erinevaid, ainult ahjus küpsetamiseks praadimiseks või mõlemaks sobivad)
Hakkliha või tuunikala
Muna
Sibul
Kartul
Oliivid
Vürtsi, soola, musta pipart, loorberilehti
Kuidas teha:
Kõigepealt tuleb tükeldada sibul, siis pruunistada ning lisada hakkliha. Jätta vaiksele tulele mõlemad hauduma. Lisada vürtsi ja soola. Seejärel lisada väikesteks tükkideks lõigatud kartulid (pisikesed kuubikud on igati ok). Siis oliivid ja loorberilehed. Keeta ära muna ning lisada väikesteks tükkideks tükeldatud muna kogu segule. Ja valmis ta ongi. Jätta jahtuma.
Tuunikala variant käib samamoodi, ainult, et hakkliha asemele pannakse siis tuunikala ning kogu värk saab kiiremini valmis. Ma ausalt öeldes ei tea, kui kaua see asi vaiksel tulel oli, nii tunde järgi tuleb vaadata kui kõik juba mõnusalt pehme ning maitsev. Ja kindlasti on tähtis, et segu enne pirukasse panekut maha jahtuks.
Mina jätsin oma portsust oliivid välja. Kellele need ei istu, ei juhtu midagi kui need välja jätta. Võib panna asemele näiteks paprikat.
Ja siis hakkab käsitöö. Empanada põhjad on sellised ümmargused taignast asjad. Ma arvan, et see on pärmitaigen, kindlasti pole ta lehttaigen.
Tuleb võtta kauss sooja veega. Teha niiskeks põhjade ääred. Siis panna sinna sisse väike ports segu ning ääred sulgeda. Siis tuleb hakata äärtest palmikuid tegema. See on tähtis selleks, et pärast praadimisel õli sisse ei läheks. Alguses tundub see keeruline, ma ei oska isegi seletada, kuidas see käib, kuid tegelikult pole miskit müstilist. Natuke harjutamist ning voila!
Seejärel kui kõik on pirukaks keeratud tuleb võtta pann, panna tulele, lisada oliiviõli ning hakata vaikselt praadima. Ja nii ta valmis ongi. Nämm, nämm! Need olid tõesti head. No mina sõin tuunikala omasid, ei oska midagi hakkliha kohta öelda, kuid öeldakse, et hakkliha omad on ikka need õiged.
Järgmine kord saan anda ka täpse õpetuse, kui meile retseptid paljundatakse. Kes aga tahab kohe proovima hakata, siis internetist saab vast neid retsepte imelihtsalt!
Teine meeskond tegi meil pizzasid erinevate katetega – sink, vorst, roheline kraam, tuunikala ning anšoovised. Mulle maitses kõige rohkem tuunikalaga, anšoovis ikka pole minu jaoks loodud. Ja no sinki ja vorsti ma ei proovinud.
Aga see kokandustund oli toitu niivõrd palju, et igaüks sai kuhjaga koju kaasa ning nii ma ei pidanudki nädalavahetusel süüa tegema. Ainult pizzad ja empanadillad mikrolaineahju ja nämm-nämm!
Nüüd aga eelmiste kordade mõned retseptid, mis on blogisse panemata jäänud.
Olleta alicantina (puudub tõlge)
Koostisosad:
Valged aedoad (üks peotäis)
Läätsed (üks peotäis)
Riis (üks peotäis)
1 naeris
2 porgandit
1 kartul
300g lehtpeeti
3 tomatit
Rohelised oad (üks peotäis)
Oliiviõli, punane pipar, toiduvärvi, soola ja üks asi (pencas), millele pole minu sõnaraamatus eestikeelset vastet
Kuidas teha:
Aedoad tuleb panna ööks vette leotusse.
Tuleb võtta suur pott veega, panna sinna aedoad ning oodata kuni hakkab keema. Kui on keema hakanud, siis tuleb pott kaanega katta ning lasta 30 minutit podiseda.
Samal ajal tuleb läätsed likku panna, pesta roheline praam ning tükeldada. Kui 30 minutit on möödunud, siis tuleb panna potti naeris, rohelised oad, porgandid, kartul, pencas, lehtpeet ja lisada soola. Potile enam kaant peale panna ei tohi! Las keeb ja podiseb.
Samal ajal tuleb ära riivida tomat. Lõikad tomati pooleks, riivid ära. Siis praadida see tomatilöga pannil koos oliiviõliga, lisada teelusikatäis punast pipart ja võtta tulelt ära. Kogu see löga lisada potti, proovida, kuidas on soolasusega ning lisada riis. Segada, panna 5 minutiks kaas peale, lasta keeda ning valmis ta ongi.
Merluza con cambas (heik (merluus) krevettidega)
Koostisosad:
400 gr heiki
200 gr krevette
koor
1 küüslauguküüs
soola, oliiviõli, jahu, valget pipart, peterselli, mandleid, punast pipart, kalapuljong
Kuidas teha:
Heik soolata ning lisada pipart. Keerata jahu sees ning pruunistada oliiviõlis. Panna hautamispotti või teisele kõrge äärega pannile. Koorida krevetid ning pruunistada pannil (võib olla sama pann, kus enne heik käis). Krevetid lisada heigile ning lisada kalapuljong.
Pruunistada küüslauk, mandlid ning lisada punast pipart (vaata et see liiga kuum ei oleks, sest pipar võib muidu toidu mõrudaks teha). Siis lisada kalale ning krevettidele. Lisada puljongisegule jahu ning koort vastavalt sellele, et oleks paraja paksusega. Küpsetada veel 5-7 minutit ja valmis.
Head isu!

No comments:

Post a Comment